Egy egész szigetet jár körbe az egyik leglátványosabb európai autóút

A táj Izland bármely részén csodálatos.

Fotó: Shutterstock

Izland egyik legizgalmasabb nevezetessége a szigetet körbeölelő több mint 1300 kilométeres autóút, a szinte valamennyi jelentős települést érintő Hringvegur (közismert nevén: Ring Road). A mindkét irányba egysávos út bármely évszakban csodálatos tájakra viszi el az autósokat, most csak a legfőbb látványosságokat foglaltuk össze.

A Hringvegur a fővárosból, Reykjavíkból indul, és oda is tér vissza – megállás nélkül akár 13 óra alatt is végig lehet száguldani rajta. Sokkal inkább megéri azonban egy több napos kalandtúrára indulni, hiszen így Izland minden táját és nagyobb városát felkereshetjük.

Fotó: Facebook

A fővárosból az óra járásával ellentétes irányba indulva, három népszerű nevezetességét is felkereshetünk az Aranykörnek nevezett szakaszon: Reykjavíkot, a gejzírekben gazdag Thingvellir Nemzeti Parkot és a Gullfoss-vízesést.

Útközben megmártózhatunk egy termálfürdő forró vizében és megtekinthetünk egy geotermikus üvegházat is.

A sziget déli partjai mentén kelet felé tartva főként vízesésekben (pl. Seljalandsfoss és Skógafoss) és gleccserekben gazdag tájakon vezet az út. Itt találhatóak híres fekete homokos strandok, Vík és Reynisfjara, valamint Dyrhólaey és Reynisdrangar csodálatos sziklaképződményei, majd Jökulsárlón gleccserekkel határolt lagúnájának és a gyémántszerű jégformációkkal tűzdelt Diamond Beach partján halad el az út.

Fotó: Shutterstock

Seljalandsfoss vízesés

Izland keleti partvidéke az eddig látottaktól eltérő képet mutat, kicsiny halászfalvak, de annál nagyobb fjordok jellemzik. A vidék ideális egy dzsipes túrára, hogy a parttól távolabbi, folyókkal és vízesésekkel hegyvidéket is megismerhessük – az egyik legszebb úticélnak a Hengifoss-vízesés számít. Itt található az egyszerre halászfaluként és művészeti központként működő Seyðisfjörður, ahol minden júliusban megrendezik a LungA művészeti fesztivált.

Izland vulkáni jellegét a Mývatn-tó környékén ismerhetjük meg a leginkább, bejárva a Krafla vulkán és Hverfell krátereinek vidékét, egészen a Skútustaðir természetes gázkitörések és láva formálta térségéig. A Vatnajökull Nemzeti Park északi részén található Jökulsárgljúfur vulkanikus terület a kirándulók paradicsoma, ahol szükség esetén helyi túravezetők segítségér is számíthatunk.

Fotó: Unsplash

A Mývatn-tó mentén húzódik a Gyémántút is, amely megér egy kisebb kitérőt, hiszen útközben a sár- és termálfürdőzés mellett bálnalesre is szerepel a programlehetőség között. Tovább haladva nyugat felé jutunk el egész Izland egyik legnépszerűbb nevezetességéhez, a Goðafoss-vízeséshez, amely alig 50 kilométerre van az ország „északi fővárosának” is nevezett Akureyritől. Itt választhatunk, hogy a Hringveguron autózunk tovább Skagafjörður hágókban és folyókban gazdag farmvidékére, vagy a part mentén maradva meglátogatjuk a meredek szikláiról és fjordjairól ismert Trollok-félszigetét.

Fotó: Shutterstock

A sziget nyugati részén járva Vörök Erik egykori településén, Eiríksstaðirban a viking kultúrával ismerkedhetünk meg.

A környék természeti szépségeit, a Snæfellsjökull Nemzeti Park zöld völgyeit és vulkánmezőit, valamint Arnarstapi és Lóndrangar szikláit pedig egy lovastúra keretében fedezhetjük fel. Ekkor már közel vagyunk Reykjavíkhoz, de egy utolsó kényeztető élményét még felkereshetjük a Kék Lagúnát is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET