Japán legszebb kertjéről alig hallott valaki

Több mint 20 éve élvezi a legszebb minősítést a zöldjéről elhíresült japán kert.

Fotó: Shutterstock

A japán kerteket jobbára zöldellő növények borítják, nem virágok – ezen a nyugatról érkező utazók rendre meglepődnek. A távolkeleti országban a kertészkedés önálló művészeti ágazat. Bár az Adachi Művészeti Múzeum falait szebbnél szebb modern műalkotások borítják, a látogatók nagy része nem a festményekért, hanem inkább a múzeumot körülölelő park miatt látogat el ide.

A Sukiya Living magazin a japán kertekre specializálódott és évről évre megválasztja az ország legszebb hagyományos kertjeit. A válogatott listában az aranyérmet már több mint húsz éve rendszeresen az Adachi Múzeum kertjének ítélik oda. Ennek ellenére a múzeum parkját viszonylag kevesen ismerik, sokan ugyanis inkább a kiotói és a tokiói kerteket tartják előnyben.

​A japán kert a harmónia otthona

Fotó: Shutterstock

Lehet, hogy furcsának tűnik egy nyugati utazónak, hogy a japán kerteket virágok helyett csak zöldellő növények borítják. Viszont a japán kertek filozófiájában ezeknek a létesítményeknek elsődleges célja nem a színpompa, hanem a harmónia megteremtése a mohák, fák, bokrok, vízesések és a sziklakertek együttesével. „Japánban a kertekben olyan magasfokú művészetet ismerhetünk meg, ami a nyugati országokban teljességgel szokatlan” – mondta Sophie Walker, a The Japanese Garden című könyv szerzője egy, a CNN-nek adott interjúban.

„A Mitate művészi folyamata a fantáziát hívja segítségül az élmény megéléséhez. Például látsz egy sziklát, amiről bár tudod, hogy csupán egy hagyományos szikla, az adott pillanatban odasétálhatsz hozzá, és lehetőséged van rá elképzelni, hogy az egy hegy. Ezért ennyire erőteljes és ezért is tekinthető művészetnek a kert maga: mert minden a szemlélőtől függ. Az, hogy mit teszel hozzá és mit élsz meg az attól függ, hogy milyen elmével érkezel” – tette hozzá.

Hasonló filozófiát követ az Oszakától háromórás autóútra található Yasugi településben található múzeumkert is. Fenyőerdők, moha- és sziklakertek hívják életre a csodát a látogatókban egy olyan kertben, ahol a fűre lépni tilos. Ráadásul ezek a kertek élő festmények, annyi különbséggel, hogy festék helyett növényeket vittek a vászonra. Magát a múzeumot is a kert köré építették, nem pedig fordítva: ablakait is direkt úgy alakították ki, a zöld terület legszebb pontjaira fókuszáljanak.

Takodori Adachi, a múzeum jelenlegi igazgatója szerint „a japán festményeket a legtöbb ember számára nehéz értékelni, a kerteket viszont annál egyszerűbb” és hozzátette, „mielőtt végignéznéd a múzeum képeit, először nézd meg a japán kerteket, és ebben a sorrendben értsd meg őket”.

Fotó: Shutterstock

A múzeum területén található kertek összesen mintegy 165 ezer négyzetmétert tesznek ki, és minden évszakban másként festenek. Adachi szerint az itteni kertet az is különlegessé teszi, hogy teljesen beleolvad a környezetébe. Mint elmondta, Kiotóban számos kert található, de ezek általában kicsik és elszigeteltek. A múzeumkertekben viszont a látogatók az egységet érzékelhetik a környező hegyekkel. Japánról lévén szó, természetesen a múzeumlátogatást a teázás teszi igazán teljessé, ugyanis az épületben több teaszoba is helyet kapott, ahol a vendégek tea és klasszikus japán sütemények kíséretében csendesíthetik le elméjüket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET