Competiția outsiderilor – acum 35 de ani au avut loc Jocurile Olimpice de iarnă de la Calgary

De opt ori a candidat Canada înainte de a primi dreptul de organizare a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Jocurile olimpice de iarnă schi
Foto: Unsplash

În februarie 1988, la Calgary (Canada), s-a desfășurat a 15-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă, primele jocuri ale unei noi ere, intrate în legendă datorită unor amatori entuziaști precum „Eddie Vulturul” și echipa de bob din Jamaica.

Foto: Getty Images

„Eddie Vulturul”

Primele jocuri de iarnă de 16 zile au doborât recordul de participare.

1.423 de sportivi din 57 de țări au concurat în șase grupe de ramuri sportive (schi nordic, schi alpin, bob și sanie, patinaj viteză, patinaj artistic, hochei pe gheață), pe lângă care, cu caracter demonstrativ, au fost incluse în program curlingul, schiul artistic și patinajul viteză pe pistă scurtă, ceea ce prefigura extinderea viitoare a probelor. Primele două locuri în clasamentul medaliilor au fost ocupate de Uniunea Sovietică și RDG – aceste două țări au participat pentru ultima oară la Jocurile Olimpice de iarnă.

Foto: Getty Images

Echipa de bob din Jamaica

  • Britanicul Michael „Eddie” Edwards a început să se antreneze pe trambulina de sărituri cu schiurile – folosind echipament supradimensionat împrumutat – pentru că era sportul în care avea șanse mai mari să ajungă la Jocurile Olimpice. Și deși a terminat ultimul la Calgary, fiecare săritură a fost însoțită de ovație. Mai târziu numele lui marca regulile mai stricte de calificare. Despre figura lui legendară s-a realizat filmul intitulat Eddie Vulturul.
  • Nici participarea prințului Albert de Monaco, nici bobul perechii sovietice victorioase pictate în culorile naționale letone nu au putut distrage atenția de la echipa de bob din Jamaica – aceasta a participat pentru prima dată la Jocurile de iarnă. Din cauza unei răsturnări, cvartetul - singurul din competiție – nu a putut termina cursa, în ciuda acestui fapt, echipa a devenit legendară, povestea lor fiind sursa de inspirație pentru comedia “Echipa de bob”.
  • În premieră, competițiile de patinaj viteză au fost organizate pe o pistă acoperită la Calgary. În probele feminine, toată lumea se aștepta la succesul concurenților din RDG, suspectați în repetate rânduri de dopaj, dar pe trei distanțe a învins olandeza Yvonne van Gennip, al cărei start a fost pus sub semnul întrebării din cauza operației la picior ce a avut loc cu două luni mai devreme și care nici înainte, nici după n-a mai câștigat mari concursuri internaționale.

Oraș cu apă curată

Foto: Getty Images

Metropola situată la cea mai mare altitudine din Canada a fost fondată la confluența râurilor Bow și Elbow, la marginea preeriei. Numele său, Calgary, înseamnă apă limpede în limba gaelică scoțiană. Traseul râului Bow, care trece prin oraș, seamănă cu un arc întins, a cărui coardă îmbrățișează centrul. Pe o parte a Parcului Heritage, în muzeul de istorie locală în aer liber al orașului, este prezentată viața vânătorilor, minerilor și pionierilor zonei din epoca pre-feroviară, în timp ce pe cealaltă parte sunt instituțiile orașului, vechi de abia 150 de ani. Parcul poate fi vizitat și cu un mic tren. Parcurile naționale din Munții Stâncoși, locuite de urși grizzly, pume și elani, fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Munții monumentali din Parcul Național Banff sunt decorați cu lacuri turcoaz și cascade uriașe, în timp ce Parcul Național Jasper este un tărâm al ghețarilor, cu multe izvoare termale.

AMI MÉG ÉRDEKELHET