Itt az ideje, hogy a újragondoljuk a hozzáállásunkat a kertünkben lévő csigákhoz?

Egy új tanulmány azt tanácsolja a kertészeknek, hogy védjék ezeket a puhatestűeket.

Fotó: Pixabay


Egy Nagy-Britanniában megjelent új útmutató azt javasolja, hogy környezetbarátabb megközelítésben értékeljük a falánk és nyálkás csigák és meztelencsigák szerepét a kertekben. A Royal Horticultural Society (RHS) és a Wildlife Trusts az Egyesült Királyságban például 150 különböző faj él a nedves éghajlatnak köszönhetően, de csak néhány okoz problémát a kertekben.

Míg a csigák és a meztelencsigák vonzódnak a hajtásokhoz és bizonyos növényekhez, jelentős a tisztító szerepük is, mivel számos faj rothadó növényekkel, gombákkal és ürülékkel táplálkozik, segítve a talajból származó nitrogén és más tápanyagok újrahasznosítását. A csigák gyakorlatilag takarítóként is működhetnek, amikor felfalják az üvegházak ablakain növekvő algákat, miközben pusztán egy, elenyésző hátrányuk van: nyálkás nyomokat hagynak...

Fotó: Pixabay

Bár a csigák kis számban kárt okozhatnak egyes növényekben, összességében számos előnnyel járhatnak a kertben - mondja Helen Bostock, az RHS vadon élő állatokkal foglalkozó szakembere. "Reméljük, hogy a puhatestűek kertjeinkben betöltött alapvető szerepének kiemelésével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy megérdemelten megváltozzon a megítélésük" – tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Emellett a csigák a békák, rigók és bogarak kedvenc táplálékai, és a sünök étlapján is szerepelnek. "Ezeknek a puhatestűeknek a támogatásával a kertészek közvetve nagyon változatos ökoszisztémát támogatnak" - mutat rá a Wildlife Trusts. A szervezet ezért azt tanácsolja a kertészeknek, hogy hozzanak létre búvóhelyeket (mint fahasábok), válasszanak olyan növényeket, amelyeket nem kedvelnek a csigák (levendula, rozmaring, mustár), és akadályok felállításával védjék azokat, amelyeket igen. A lényeg, hogy ezek az állatok is megmaradjanak a kertben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET