Minden, amit tudni szeretnél a sörről, de nincs kitől megkérdezned!

Az utóbbi évek sörforradalmának köszönhetően ma már egyre több izgalmas fajtát márkát találunk a hagyományos sörözők pultjai mögött is. Egy kis segítség a tájékozódáshoz!

Fotó: Shutterstock

Az utóbbi években nagyot változtak a sörfogyasztási szokások, hozzánk is elértek a nagy tradícióval rendelkező sörfőző nemzetek különlegességei. Ale, IPA, stout, lager – nem csoda, ha nem tud mindenki rögtön tájékozódni ebben a színes kavalkádban, hiszen már most is ezerféle sörfajta és készítési mód létezik, és a sörforradalomnak még koránt sincs vége.

Milyen sörfajták léteznek?

Fotó: Shutterstock

Alapvetően öt fő sörfajtát különböztetünk meg, a spontán erjesztésűt (Lambic), az alsó erjesztésűt (Lager), a felső erjesztésűt (Ale), a hibridet (alsó és felső erjesztésű) és az alkoholmentes sört.

  • A Lambic egy nagyon száraz, kissé savanykás, fanyar aromájú, szinte szénsavmentes belga sörfajta, amelyet fogyasztanak magában, de sokszor ízesítve is, így a gyümölcsös sörök rajongóinak kedvence.
  • A brit Ale, melynek színe a világossárgától a sötétebb rubinig, szinte feketéig terjed, azoknak lesz jó választás, akik jobban kedvelik a testesebb változatokat. Átlagos alkoholtartalma 4-8%, altípusai közé tartozik a száraz Bitter Ale, az édes Cream Ale és a szintén édeskés, pörkölt ízvilágú Porter, a whisky ízére emlékeztető Scotch Ale és a vöröses színű Irish Red Ale.
  • Az alsó erjesztésű Lager bajor eredettel büszkélkedhet, és az egyik legnépszerűbb sörkategóriát képviseli. Ismertebb típusa a Pils sör, amely az elsők között volt sikeres ebben a kategóriában, de nevezetes alsó erjesztésű sör az alsó-szászországi Bock is.
  • Az úgynevezett hibrid sörök azok a sörfajták, amelyekben keveredik az alsó és a felső erjesztésű változatok készítésének egy-egy eleme. Ilyen például a búzasör, amely eredetileg felső erjesztésű sörfajta, de néha a jobb érés érdekében alsó erjesztésű élesztőt is adnak hozzá. A gőzsör szintén említésre méltó típus, miként a speciális, különböző fűszerekkel készült szezonális sörök, valamint a füstölt sörök, amelyek füstös aromájukat a kemencében szárított árpamalátától kapják.
  • Az alkoholmentes sörről, mely sokak szerint nem is sör, jó tudni, hogy valójában minimális alkoholt ezek az italok is tartalmaznak, így külön kategóriát képviselnek. Míg normál sörök esetében a cefre szárazanyag-tartalma 11% körül van, az alkoholmentes sörök 6%-os sörléből készülnek.

Mitől lesz kézműves?

Hatalmas népszerűségnek örvendő kategória a kézműves söröké – de mitől kézműves egy sör? Attól, hogy független, kis sörfőzdék készítik, kis mennyiségben, természetes alapanyagokból, tartósítás nélkül. A gyakran kisüzemi sörként is emlegetett típus variációinak csak a képzelet szab határt, azonban attól, hogy egy sör megkapja a kézműves jelzőt, még nem biztos, hogy a minősége kifogástalan, tehát csak óvatosan válogassunk.

Miből igyuk?

Fotó: Shutterstock


Fontos alapszabály: a borokkal ellentétben a söröspoharat mindig teljesen tele kell tölteni.
  • A könnyedebb söröket – mint például az Ale, a Lager sör, a sötét Lager és a Bitter Ale – a hagyományos füles korsón kívül kóstolhatjuk talpas pilseni kehelyből, vagy a pezsgőspohárszerűen karcsú ún. pilseni vázából.
  • Az angol Ale-ek klasszikus pohara a felső harmadában kis szélesedéssel ellátott, pintes pohár.
  • A porterek szépen mutatnak egy vastagabb falú, egyszerű 3 dl-es „vizespohárban”, az úgynevezett Shaker-pohárban.
  • A magasabb alkoholtartalmú sörök (Double IPA-k, nehéz belga Ale-ek, baksörök, Russian Imperial Stoutok) kevésbé szénsavasak, kisebb habot képeznek kitöltéskor, viszont illatban jóval gazdagabbak. Fogyasszuk őket az autentikus Snifter-pohárból, mely a hagyományos konyakos kehelynél kicsit nagyobb, de formája hasonló.
  • És ne feledkezzünk meg a német búzasörök jellegzetesen nyújtott, szélesedő, majd a karimánál záródó poharáról sem, melyben gyönyörűen terpeszkedik el a búzasörök paplanos habja.

Ideális fogyasztási hőfok

  • 6-7 fok Könnyed Lagerek
  • 7-9 fok Pilseni és lágy búza
  • 8-10 fok Ale, Bitter, sötét Lager, búza, könnyed IPA, belga blonde Ale
  • 10-12 fok Vörös Ale, világos és baksör, dupla IPA
  • 12-15 fok Strong Ale, trappista csúcssörök, Imperial Stoutok
AMI MÉG ÉRDEKELHET