Érti az idők szavát – Kia Niro HEV Premium teszt

A Kia csakis valamilyen villanyosított verzióban kínálja az új Niro crossovert. Már az alapváltozatnak számító öntöltő hibrid (HEV) is modern benyomást kelt.

Fotó: KIA Motors

A KIA az utóbbi évtizedben hatalmasat nőtt, minden bizonnyal az elmúlt tíz év legnagyobb ugrását mutatta be. Számos sikeres és ambiciózus modell után a Niro jó értelemben véve két lábbal áll a földön, miközben továbbra is átlagon felülit kínál. Az egynapos frankfurti teszt során a hibrid verzió keltette fel a leginkább az érdeklődésünket.

Fotó: KIA Motors

Frankfurtban vagyunk, tolatunk. Meg akarunk győződni arról, hogy tényleg igaz, amit a bemutatón állítottak, és az új, hibrid-üzemmódú Kia Niro HEV sebességváltójának valóban nincs hátramenete. És tényleg! Hiába is keresnénk, a hatsebességes váltó minden egyes fokozata előrehaladásra való. De akkor hogyan tolathatunk vele? Hibrid és plug-in hibrid verzióban ezt a villanymotor oldja meg. És működik! A hibrid változat végsebessége tiszta elektromos meghajtással 120 km/h, a plug-in hibridé pedig 134 km/h, hátramenetben pedig mindkettő maximum 33 km/h-val képes haladni. Rendben, de mi történik, ha lemerül az akkumulátortelep? Ilyenkor a belső égésű motor kapcsolódik be, miközben tölteni kezdi az akkumulátort.

A fő kérdés persze mégiscsak az: mi az előnye mindennek?

A 2,5 kilós tömegcsökkentéssel 0,65%-kal sikerült csökkenteni az átlagfogyasztást. Bagatell, mondhatnánk, ám tíz-húsz hasonló apróság együttesen akár 1 liternyi megspórolt üzemanyagot is jelenthet 100 kilométeren. És valóban: bár a teszt idején alaposan megdolgoztattuk a hibrid Niro HEV modellt, alig fogyasztott 5 liternél többet 100 kilométeren.

​Elektromos rásegítés

Fotó: KIA Motors

A tavaly bemutatott második generációs Kia Niro esetében a koreai gyártó már nem kínál hagyományos, pusztán belső égésű motorra alapozó meghajtást: öntöltő hibrid (HEV), plug-in hibrid (PHEV) és tisztán elektromos (EV) üzemmód közül választhatunk. Az első két esetben 1,6-os szívó benzinmotor hajtja az autót: a köztük lévő különbség az akkumulátor méretében és az elektromos motor erejében rejlik. Az öntöltő hibrid a fékezési energiát alakítja át és tárolja a hátsó ülések alatt található, 1,32 kWh-s akkumulátorban. Ez adja a plusz erőt a 43,5 lóerős elektromos motornak tolatáskor, induláskor és magasabb sebességnél is. A sebességi fokozatok váltásakor nem érezni megakadást, a hibrid rendszer teljesen természetesnek hat, úgy érezzük, mintha hagyományos meghajtású autót vezetnénk.

Semmi sem zavaró, miközben gyanúsan alacsony a fogyasztásunk...

A plug-in hibrid 11,1 kWh-s, tölthető akkumulátort kapott, ez a gyártó szerint akár 70 kilométer feletti tisztán elektromos meghajtást biztosít, míg a Niro EV akkumulátortelepének 65 kWh kapacitása 460–604 kilométer közötti hatótávolságra elegendő.

​Futurisztikus belső

Bár az autó méretei csupán minimálisan nőttek, a külső esetében csak a sziluett mutat némi hasonlóságot az előző szériával. A kifejező frontrészt a márka új formavilágának megfelelően szabták át, de feltűnő a karosszéria színétől elérő fényezésű, vastag C oszlop is. A fenntarthatóság nemcsak a meghajtás, de a felhasznált anyagok terén is fontos szempont volt a három felszereltségi szintben (Classic, Comfort, Premium) kapható modellben. A belső térben számos újrahasznosított, ökoanyagból készült megoldást találunk. Az új Niro talán ezért is kelt már-már a prémiumkategóriára emlékeztető benyomást, amit az EV6 elektro-csúcsmodellből átvett, futurisztikus középkonzol is kihangsúlyoz. Jól mutat a csillogó fekete lakkozás is, csak sajnos zavaró – erősen visszaveri a fényt és hamar ujjlenyomatossá válik. A klímaberendezés és az infotainment rendszer kapcsolói szintén a felsőkategóriás nagy testvértől származnak, egyfajta kompromisszumot nyújtva a nyomógombos és az érintőképernyős megoldások között. Ha már a kijelzőnél tartunk, a Niro cockpitjében három is található. Kettő (a digitális műszerfal, valamint az infotainment rendszer központi kijelzője) a műszerfalon kapott helyet, a harmadik pedig az opcionális head-up display. Az ülések fűthetők és szellőztethetők, az audiorendszer pedig akár a Harman Kardon prémiummárkától is származhat.

​Magától parkol

Fotó: KIA Motors

A menetpróba során a tolatás mellett természetesen az új asszisztensrendszereket is kipróbáltuk. A 10,25 colos kijelzőn nem hat túl nagynak a kamera képe, ezt azonban meglepő részletességgel és magas felbontással kompenzálják. Vizuálisan, illetve hangjelzéssel és a kormány vibrációjával is figyelmeztet az oldalról érkező járművekre. A fűre tolatva a vészfékasszisztens éberségét is teszteltük. Az autó valóban megáll, de csak akkor, ha nagyobb gázt adva hajtottunk a fűre – lassabb tolatásnál a rendszer nem érzékelte az akadályt. Ezután kiszálltunk az autóból, és távirányítással, a kulcs segítségével próbáltuk meg leparkolni az autót. Az opcionális technológia jól működik, sőt ebben az üzemmódban, amikor senki nem ül a kormánynál, a parkolószenzorok még érzékenyebbek. Az aszfalt végét azonnal érzékelte a technológia, és csak megközelíteni hagyta a füvet, ráállni már nem.

Az új Kia Niro érti az idők szavát, amit a hajtásrendszer, a vezetőtámogató technológiák sora, illetve a belső tér is jól mutat. Emellett takarékos és kellemesen vezethető, sokoldalú autó. Ráadásul minden Kiára 7 év/150 000 kilométer garancia jár, s ezt a jogosultságot az autó értékesítésekor tovább lehet adni az új tulajdonosnak.

​KIA NIRO HEV PREMIUM

Fotó: KIA Motors


  • MOTOR: benzines, 1,6 liter + elektromos
  • RENDSZERTELJESÍTMÉNY: 141 LE
  • NYOMATÉK: 265 Nm
  • SEBESSÉGVÁLTÓ: 6 fokozatú automata
  • VÉGSEBESSÉG: 165 km/h
  • MÉRETEK (H/SZ/M): 4420/1825/1545 mm
  • CSOMAGTÉR: 425/1419 liter
  • ALAPÁR: 33 915 euró
AMI MÉG ÉRDEKELHET