5 tradicionális étel, ami a kínai újévkor kerül az asztalra

Mivel Kína hatalmas ország, így természetesen a szokások régiónként is változhatnak, de egy biztos: a közös étkezés és a családdal töltött idő a legfontosabb.

Fotó: Shutterstock

Bár időben kicsit később van, mint a nyugati újév, legalább akkora, ha nem nagyobb várakozás és készülődés előzi meg a kínai újévet. Ilyenkor a családok akár többezer kilométerről is hazautaznak, hogy együtt búcsúztassák az óévet és köszöntsék az újat. A családi eseményeknek pedig természetesen a közös étkezés is fontos része. Lássunk most néhány hagyományos ételt, ami újévkor kerül az asztalra.

Hal, a szerencse kulcsa

Fotó: Shutterstock

Szinten minden régióban kerül hal az asztalra, ugyanis a kínai nyelvben a halat jelölő „yu” szócska többletet is jelent, ami jó ómen az újesztendőben a családoknak. A halat számos rituálé övezi, a fejét például a tisztelet jeleként a család idősebbjei vagy a rangos vendégek fel fordítva kell az aszaltra helyezni és miután az egyik oldalát elfogyasztották, nem szabad megfordítani, mert az balszerencsét hoz. A szokások persze régiónként mások, Dél-Kínában egyes családok csak a hal középső részét eszik meg, mivel a fej és a farok meghagyása a teljességet szimbolizálja. Ez Kelet-Kínában is előfordul, de ott az elejétől a végéig tartó jó év szimbóluma.

Nian gao, az újévi torta

Fotó: Shutterstock

A rizs az év bármely szakában alapélelmiszer, de a kínai újévkor még nagyobb kitüntetést élvez. A ragacsos rizslisztből, búzalisztből, nádcukorból, kókusztejszínből, növényi olajból és vízből készülő nian gao, amelynek tetejére piros datolyát is tesznek, különösen Dél-Kínában népszerű. Egész évben előszeretettel fogyasztják, de újévkor neve miatt, amely azt is jelenti, hogy „évről évre magasabbra jutni” szinte mindenhol kerül belőle az asztalra.

Kínai gőzgombóc

Fotó: Shutterstock

A több mint 1800 éves múltra visszatekintő gombócok a szerencse szimbólumai, amelyek szinten minden különleges alkalommal szerepelnek az ételek között, de a kínai újév idején van a legnagyobb szerepük, erre pedig ismét az étel nevében van a magyarázat. Kínaiul a gombóc úgy hangzik, mint az óév és újév közötti váltás, amire a kínai nyelvben külön kifejezés van. A gombócevés így a régi elengedését és az új üdvözlését szimbolizálja. Egy olyan legenda is tartja magát, mi szerint minél több gombócot eszik valaki újévkor, annál több pénzt hoz neki az új esztendő. Egyes családoknál még érmét is rejtenek egy-egy, hagyományosan hússal és zöldségekkel töltött gombócba, aki pedig megtalálja, szerencsés évre számíthat.

Tavaszi tekercs

Fotó: Shutterstock

A zöldséggel, hússal vagy akár édes töltelékkel töltött, vékony tésztába csomagolt, majd kisütött cső alakú tekercsek már a világon mindenhol népszerűek a keleti éttermekben, azt azonban kevesen tudják, hogy a neve azért tavaszi tekercs, mert Kínában hagyományosan újévkor és az újévet követő tavasz fesztiválon fogyasztják, az új évszak eljövetelének alkalmából.

Tészta a hosszú életért

Fotó: Shutterstock

A tészta a kínai konyha fontos eleme, az újév alkalmából azonban az úgynevezett „hosszú élet” tészta is sok helyen az asztalokra kerül. Nem nehéz kitalálni, hogy ez kimondottan hosszú tésztát jelent, ugyanis a kínai hiedelem szerint a hosszú tészta hosszú életet jelent. Ilyenkor a minél hosszabbra metélt tésztát szürcsölve eszik, nem harapják el, remélve, hogy így a következő évben minden simán megy majd az életükben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET