Elkezdődtek a 14. Kolozsvári Magyar Napok

A Kolozsvári Magyar Napok több száz programpontjával kapcsolatban minden fontos információ megtalálható a www.magyarnapok.ro oldalon.

Fotó: KMN/Bodor Balázs-György

A Kolozsvári Magyar Opera nagytermében tartott augusztus 14-i ünnepi nyitógálával hivatalosan is elkezdődött a 14. Kolozsvári Magyar Napok. Erdély és a Kárpát-medence egyik legjelentősebb kulturális seregszemléje idén – Erre tessék! mottóval – 50 helyszínen és több mint 500 programponttal várja az érdeklődőket augusztus 14. és 20. között.

Fotó: KMN/Tompa Réka

Több mint 500 programpont, 50 programhelyszín, 20 kiállítás, 50 koncert, 40 irodalmi program, közel 100 gyermekfoglalkozás – ez az idei Magyar Napok mérlege.

  • A felújítási munkálatokat követően idén újra fontos programhelyszínként várja az érdeklődőket a Farkas utca, ahol a könyv- és kézművesvásár mellett a Múzeumok sétánya is helyet kap. Az augusztus 17. és 20. közötti időszakban, naponta 10 és 18 óra között, gyermekfoglalkozások, bemutatók, kiállítások, előadások, kézművesség, társasjátékok és beszélgetések keretében mutatkozik be 17 erdélyi és magyarországi múzeum, valamint szintén a Farkas utcában kap helyet az a pódium színpad, ahol a magyarnóta-műsorra is sor kerül.
  • A Romkertben idén is a Salina Compania hagyományőrzői várják íjászattal, történelmi és népi hangszerek ismertetőjével, ékszerkészítéssel, kézműves foglalkozásokkal és középkori játékokkal a kicsiket és a nagyokat, s ugyanitt az Életfa Családsegítő Egylet is színes programokkal készül.
  • A Kolozsvári Református Kollégium udvara újra Folkudvarrá változik, a Bánffy-palotában működő Petőfi-udvar, valamint az ott található Petőfi-színpad ismét izgalmas zenei élményeket kínál, a Fogoly utca újra Borutcaként várja majd az érdeklődőket, a Szentegyház utca 4. szám alatt pedig ismét az Ifjúsági udvar működik majd.
  • A Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódva a szervezők számos, Petőfi Sándor életét és művészetét bemutató előadással és tárlattal készülnek, a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös szervezésben pedig a Petőfi-udvarban megtekinthető lesz a forradalom költőjének munkásságát bemutató tablókiállítás is.

Fotó: KMN/Tompa Réka

  • Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvara – #főtér23 névvel – idén is programhelyszínként várja az érdeklődőket koncertekkel, gasztronómiai bemutatókkal és előadásokkal, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, valamint a Puck Bábszínház pedig miniévaddal készül.
  • Idén is lehetőség nyílik az évről-évre nagy népszerűségnek örvendő Szent Mihály-templombéli toronylátogatásra, melyre a www.magyarnapok.ro internetes oldalon lehet (ingyenesen) regisztrálni.
  • Ugyancsak regisztrációhoz kötött az idén először – augusztus 16-án 9 órától – jelentkező KMN családi sportnap, melynek helyszíne a Iuliu Hațieganu sportpark lesz, s ahol streetball, beach volley, tájfutás, Dribli családi foci, atlétika és egyéb foglalkozások várják mindazokat, akik előre jelzik részvételi szándékukat a www.magyarnapok.ro oldalon, az esemény leírásánál található linkre kattintva.

Világsztárok a főtéri színpadon

Fotó: KMN/Vakarcs Lóránd

A Kolozsvári Magyar Napok kiemelt programhelyszíne a minden évben jelentős tömegeket vonzó főtéri nagyszínpad, mely idén is minden korosztály számára feledhetetlen koncertélményeket ígér.

  • Augusztus 16-án 19 órától az az erdélyi Titán zenekar lép színpadra, amely formáció az Éjféli járat című dalával elnyerte az Év Dala 2023 rangos elismerést, őket pedig – 21 órától – sokak kedvence, a várva várt EDDA Művek követi.
  • Augusztus 17-én 19 órától a Blahalouisiana, 21 órától pedig a Budapest Bár koncertjén vehetnek részt az érdeklődők.
  • Augusztus 18-án 19 órától Halász Judit gyermekkoncertjére kerül sor, ezt követően pedig 21 órától a „Magyar rocklegendák” elnevezésű produkció keretében Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós lép színpadra.
  • Augusztus 19-én 19 órától a Lóci játszik rockegyüttes csap a húrok közé, őket pedig 21 órától a Kolozsvárra visszatérő Honeybeast követi.
  • Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünk alkalmából, Leslie Mandoki és a Mandoki Soulmates zenekar lép színpadra. A világhírű magyar dalszerző, producer, dobos és énekes produkciója számos különleges pillanatot ígér, hiszen a Soulmates a Bartók Béla-művek különleges hangzásával és a modern zenei stílusokkal egyesülve adja elő a Magyar képeket, ezáltal pedig hazahozza Kolozsvárra az erdélyi népzenén alapuló és Bartók Béla nyomán írt rockszvitet.

A 14. Kolozsvári Magyar Napok programja, valamint egyéb fontos információk a www.magyarnapok.ro oldalon olvashatók, valamint további érdekességek találhatók a programsorozat Facebook-oldalán, valamint a Kolozsvári Magyar Napok kedvelőinek Facebook-csoportjában.


AMI MÉG ÉRDEKELHET