Évezredek óta élnek itt emberek – 3 ősi város Európában, amelyet érdemes felkeresni

Íme három európai úti célt, ahol egyedülállóan keveredik a történelem a modern kultúrával.

Fotó: Shutterstock

Argosz, Görögország

A listán a görög város a legősibb, időszámításunk előtt 5000 körül alapították.

A Peloponnészoszi-félszigeten fekvő Argosz monumentális épületei szép számban fennmaradtak, az ókori színház és a Larisa-erőd például a mai napig látogatható. Az amúgy autóval Athénból másfél óra alatt elérhető Argosz az izgalmas építészeti emlékek mellett ma leginkább zöldség- és gyümölcstermesztésben jeleskedik – ennek köszönhetően kiváló bort is készítenek, amit minden odalátogatónak érdemes megkóstolnia.

Fotó: Getty Images

Cádiz, Spanyolország

A ma Spanyolországhoz tartozó Cádizt a föníciaiak alapították időszámításunk előtt 1100 körül. A fallal körbevett tengerparti város eredeti neve Gadir volt (ami elkerített területet jelent), kezdetben kikötőként és kereskedelmi központként üzemelt. Egyik fő látványossága a 19. században befejezett cadízi Új Székesegyházat (Catedral Nueva), ami önmagában is gyönyörű, tornya pedig szabadon látogatható, és gyönyörű kilátást nyújt a teljes városra. És persze ne feledkezzünk meg a kiváló strandokról és a régió egyedülálló, javarészt halételekből álló konyhájáról sem.

Fotó: Getty Images

Plovdiv, Bulgária 

Bulgária második legnagyobb városa, Plovdiv a régészeti leletek alapján időszámításunk előtt már 4000 körül lakott terület volt. A listán szereplő többi városhoz hasonlóan egy ponton Plovdiv (ókori nevén: Philippopolis) is a Római Birodalom része volt, emiatt óvárosában több ókori amfiteátrum és templom romja is látogatható, illetve megcsodálható a teljes balkáni régió legjobb állapotban fennmaradt ókori stadionja is. A város jelentőségét az is mutatja, hogy 2019-ben megkapta az Európa kulturális fővárosa címet.

Fotó: Getty Images

AMI MÉG ÉRDEKELHET