Ijesztően furcsa állatok, amelyekről valószínűleg nem hallottál eddig

Házikedvencnek teljesen alkalmatlanok.

Fotó: Shutterstock


A rendkívül változatos földi élővilágban a különböző állatfajok az idők során eltérő módon alkalmazkodtak a különböző környezeti feltételekhez. Lássunk néhány furcsa kinézetű szárazföldi és tengeri élőlényt, amelyeket aligha akar valaki is hazavinni.

​csillagorrú vakond

Fotó: Getty Images

A Kanadában őshonos állat főleg a vizes, mocsaras területek lakója, és más vakondokkal ellentétben jól úszik és meglepően sokat tartózkodik a föld felszínén. Különlegessége az orrában rejlik, amelynek 25 ezer szenzoros érzékelőjével mérföldekről is „megérzi” zsákmányát. Ez a tapintószerv ugyanis nem a szaglásra szolgál, hanem védi a vakond orrát a beáramló földtől, valamint ezen keresztül érzékeli a környezetét. 

​skarlátarcú majom

Fotó: Shutterstock

Az uakari néven is ismert főemlősök az Amazonas-medence észak-nyugati régiójában, Brazília és Peru területének egy kisebb részén élnek. Az emberhez hasonlóan arcszínük gyakran a kedélyállapotukat is tükrözi, a hímeknél pedig a pirosság mértéke dominanciát sugall: azok számítanak a legvonzóbb egyedeknek, amelyeknek a legvörösebb a fejük.

SÁSKARÁK

Fotó: Shutterstock

A trópusi és szubtrópusi tengerekben élő sáskarákok színes külseje hatalmas erőt rejt: ezek az alig 10 centiméteres rákocskák ugyanis egyetlen ütéssel képesek csontot is törni. Méreteihez viszonyítva a legnagyobb ütésre képesek a teljes állatvilágban, amely testsúlyuknak mintegy százszorosa. Éppen ezért fogságban is nehéz tartani őket, mivel betörhetik az akváriumok falát.

VÖRÖSSZÁJÚ DENEVÉRHAL

Fotó: Instagram

Mintha kirúzsozták volna ezt a Galapagos-szigetek környéki óceáni vizekben őshonos halat, pedig szájának erőteljes vörös színe természetes fejlődés következménye és más állatokhoz hasonlóan valüószínűleg a párosodásban van szerepe. De nem ez az egyetlen furcsaság rajta, mivel a vörösszájú denevérhalnak melluszonyok helyett lábai vannak – ezekkel a tengerfenéken tud “sétálni”.

AMI MÉG ÉRDEKELHET