A grönlandi inuitok egyelőre egészen más ételeket fogyasztanak mint mi – de pontosan mit?

Íme, ezek a sarkvidék népének legfontosabb élelmiszerei.

Fotó: Shutterstock


Eltűnőben van Grönland őslakosainak, a hatalmas sziget népességének 88%-át alkotó inuitok tradícionális étrendje. Egyrészt, mert a klímakrízis, a felmelegedő vizek, az olvadó jégmezők és a túlhalászás miatt egyre nehezebb alapanyagokat beszerezni az ősi receptekhez, másrészt pedig a dán hatás a gasztronomiában is egyre erősebben jelen van.

​Mattak

Fotó: Getty Images

Az inuitok egyik legnagyobb kedvence ez a különleges grönlandi ropi, amely bálnabőrből és az alatta található zsírrétegből készül. A leginkább zamata és textúrája miatt kedvelt mattakot nyersen, durva sóval megszórva tálalják. Fogyasztása az inuit kultúrában a mi borkóstolásunkhoz hasonló: sokan le sem nyelik, csak megízlelik.

Nyúlhal-ikra

Fotó: Shutterstock

A különleges alakjáról könnyen felismerhető tengeri nyúlhal a Grönland környéki vizek jellegzetes lakója, amelynek húsát leggyakrabban füstölve vagy párolva fogyasztják. Az ikrája azonban még értékesebb a helyi ínyencek körében, selymes és sós íze a kaviárt juttatja eszünkbe.

Pézsmatulok steak

A Grönlandon őshonos pézsmatulokra a mai napig teljesen legálisan vadásznak az inuitok, mivel a vastag bundájú patás nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé. Két méteres hosszával és 120-150 centis magasságával hatalmas állat, a tömege a 450 kilót is elérheti. Többnyire félig átsütve, steakként fogyasztják a húsát, amely jóval kevesebb zsírt tartalmaz, mint a disznóhús.

Suaasat

Fotó: Instagram

A hagyományos grönlandi konyha egyik legfontosabb fogása a fagyos vidéken fellehető legalapvetőbb alapanyagokból készül. A forrón fogyasztott suaasat burgonyából, hagymából, rizsből vagy árpából és (legtöbbször fóka) húsból főzött, sóval és borssal fűszerezett pörkölt.

Vadon termő bogyósgyümölcsök

Fotó: Shutterstock

A szélsőséges grönlandi időjárásban csak nagyon kevés növény él meg, így a gyümölcs- és zöldségválaszték jóval szegényesebb, mint a melegebb éghajlatú országokban. Vad bogyósgyümölcsök azonban bőségesen akadnak, amelyekből lekvárt készítenek vagy a halas fogásoknál használnak fel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET