3 kevésbé ismert, de mindenkit lenyűgöző természeti csoda

Annak ellenére, hogy ezek az úti célok kevesebb képeslapon szerepelnek, még ugyanúgy lélegzetelállítóak tudnak lenni, mint a világ leghíresebb látványosságai.

Fotó: Shutterstock


Hillier-tó – Ausztrália

Az élénkrózsaszín vizű Hillier-tó az Ausztrália déli partjához közel található Middle Island nevű szigeten található. A szokatlan látvány ellenére a tó színe valójában természetes: mivel a tónak rendkívül magas a sótartalma, területén a Dunaliella salina néven ismert algán, illetve a halobaktériumokon kívül nemigen képes bármilyen más élőlény megmaradni. A színért elsősorban az utóbbi mikroorganizmus felelős, ugyanis a baktérium egy úgynevezett bacteriorubarin nevű pigmentsejtet állít elő. Miután ezek a pirosas pigmentek elnyelik a napfényt, rózsaszínné változnak. Fürdeni ugyan nem lehet benne, viszont a látogatók helikopterrel bármikor átrepülhetnek felette.

Fotó: Shutterstock

Iguazú-vízesés – Argentína/Brazília

Fotó: Shutterstock

Az Iguazú-vízesés bár legalább annyira impozáns, mint a Niagara, elhelyezkedése miatt kevesebben látogatják. Az Argentína és Brazília határán fekvő Iguazú Nemzeti Park területén található vízesés több mint 270 különálló zuhatagból áll, ezért ez a világ legkiterjedtebb vízesésrendszere címét. A vízesés legmagasabb pontja a 82 métert is eléri.

Fotó: Pixabay

Tsingy De Bemaraha Nemzeti Park – Madagaszkár

A világörökség részét képező nemzeti parkot járva egy egyedülálló természeti jelenségbe ütközhetünk. A Tsingy-k, azaz a karszt fennsíkok felső részeit a talajvíz alámosta, ezzel szakadékokat, hasadékokat vágva a mészkőbe. A helyi geológiai viszonyok miatt az erózió függőlegesen és vízszintesen is bekövetkezett, ami drámai hatású mészkőalakzatokat hozott létre. A Tsingy szó egyébként magyar fordításban annyit jelent, mint „hely, ahol nem lehet mezítláb járni”.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET