Közel másfél évszázada járnak a vonatok a legrövidebb európai vasútvonalon

Alig három percig tart az utazás.

Fotó: Facebook


Angliában, Birmingham külterületén halad át egy extrém rövid vasútvonal: az 1879-ben épített Stourbridge mellékvonalon az első világháború időszakát kivéve folyamatosan járnak a vonatok.

Nagy-Britannia második legnagyobb városa, Birmingham főszerepet játszott az angol ipari forradalomban, amelynek egyik különleges emléke a mai napig odavonzza a kalandvágyó turistákat. Itt található ugyanis egész Európa legrövidebb vasútvonala, a mindössze 1,2 kilométeres Stourbridge Town mellékvonal. A különleges pályához pedig különleges szerelvény is dukál: jelenleg csak egyedi Class 139 típusú vonatok közlekednek rajta.

Fotó: Shutterstock

A vasútvonalat eredetileg azzal a céllal építették meg a 19. század második felében, hogy árut szállítsanak a Stourbridge-csatornán keresztül, manapság azonban kizárólag utasszállításra szolgál. A mellékvonal eredetileg kétvágányos volt, amelyek közül az egyiket személy-, a másikat pedig teherszállításra használták, de utóbbit 1965-ben felszámolták. A vonalat jelenleg a Pre Metro vállalat üzemelteti, két ritkaságszámba menő, Class 139 vonattal. A szerelvényeket az olyan közlekedési eszközökre specializálódott Parry People Movers cég gyártotta, amelyek a lendkerekes energiatárolók (FES) technológiáját használják.

www.youtube.com

Shortest cutest railway line Europe and Britain | Parry people Mover | Stourbridge Town Branch Line

Az „önfenntartó villamosokként” leírható vonatokat hibrid módon hajtja egy lendkerék és egy LPF (cseppfolyósított propángáz) üzemanyagot használó motor. A lendkerék lehetővé teszi a regeneratív fékezést, amely során visszanyeri a jármű mozgási energiáját, amelyet gyorsításkor ismét felhasznál. A Stourbridge Town és Stourbridge Junction közötti út alig három percig tart, az ára pedig 1,5 font.

A vonat lekésése miatt sem kell túlságosan izgulni, mivel a szerelvények tízpercenként közlekednek.
AMI MÉG ÉRDEKELHET