O propunere suedeză pentru salvarea schiatului în criza climatică

Tunelurile de schi sunt o încercare de a proteja viitorul schiului.

Foto: Facebook


În timp ce stațiunile de schi din întreaga lume continuă să se confrunte cu efectele crizei climatice asupra schiatului și asupra economiilor lor, Suedia ar putea prezenta un răspuns la problema creșterii temperaturilor și a lipsei de zăpadă: tunelurile de schi.

Suedia a construit primul său tunel de schi la Torsby în 2006 și, la vremea respectivă, a fost cel mai lung de acest gen din lume. Unii ar putea fi împotriva ideii de schi în interior, dar "într-o oarecare măsură, acest lucru există deja", a declarat managerul locației, Therez Söderberg. Ideea multora despre schi este că trebuie practicat afară, dar merită remarcat faptul că multe alte sporturi "în aer liber" se desfășoară în interior, inclusiv înotul, patinajul și hocheiul pe gheață.

Foto: Facebook

Suedia a fost pionierul schiului timp de milenii, poporul Sami fiind considerat de mulți drept inventatorul acestei activități. Un muzeu din orașul Umeå, din nordul Suediei, expune una dintre cele mai vechi perechi de schiuri din lume, care datează de acum 5.200 de ani. Tunelul nu face excepție de la acest spirit. Are două piste de 1,3 km care merg în paralel și pot fi parcurse în ambele sensuri, creând o "pistă" totală de 2,6 km. Bucla începe și se termină într-un spațiu interior luminos, de mărimea unei săli de sport, cu o podea de zăpadă și două guri de tunel în pereți.

Tunelurile Torsby au o lățime de opt metri și o înălțime de patru metri, cu pereți din beton care formează o țeavă în formă de semilună în jurul schiorilor, iluminată de benzi luminoase din tavan. Temperatura este setată la -4°C, iar aerul este liniștit și fără precipitații. Un sistem de răcire inovator folosește o rețea de conducte subterane acoperite de permafrost și un strat de zăpadă artificială creat în exterior la sfârșitul iernii.

Foto: Facebook

Utilizatorii instalațiilor sunt de mai multe feluri, de la cursanți de agrement până la reprezentanți lotului național americane de schi fond. Unii vizitatori vin să se antreneze pentru cea mai veche și cea mai mare competiție anuală de schi fond din lume, Vasaloppet, de 90 km, care își sărbătorește cea de-a 100-a cursă la 3 martie 2024, cu un număr colosal de 50.000 de participanți.

S-ar putea să auzi sistemul de ventilație din acoperiș în loc de cântecul păsărilor sau de vântul din pini, dar cel puțin schiezi. În condițiile în care Institutul suedez de Meteorologie și Hidrologie a înregistrat o scădere cu 16 zile a stratului de zăpadă în perioada 1991-2020, comparativ cu cei 30 de ani anteriori, iar lumea din țară deplânge lipsa zăpezii, probabil că a putea să te bucuri de acest sport sub beton nu este un lucru de neglijat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET