Lacul Tahoe din SUA și-a păstrat până în prezent puritatea excepțională – dar cum?

Datorită planctonului, marele lac de munte cu apă dulce este atât de limpede încât este transparent în întregime.

Foto: Pixabay

Cunoscut din filme și emisiuni TV, Lacul Tahoe se află la o înălțime de 1.879 de metri, la granița dintre statele americane California și Nevada. Este al doilea cel mai adânc lac din SUA - 501 metri, dar are cea mai curată apă.

Foto: Pixabay

Apa de înaltă calitate și frumusețea naturală a lacului Tahoe atrag mulți turiști an de an: iarna este o destinație populară pentru schiorii care se adună în stațiunea din apropiere; vara, devine o destinație preferată de excursioniști, bicicliști și iubitorii de drumeții de munte. Bineînțeles, plajele facilitează tot felul de sporturi nautice. Claritatea apelor lacului de 490 de kilometri pătrați este măsurată printr-o metodă simplă: se aruncă un disc alb în lac și se monitorizează adâncimea la care acesta devine invizibil. În 1968, de exemplu, apa era atât de limpede încât discul era vizibil până la o adâncime de 71 de metri, dar astăzi este vizibil "doar" până la 24 de metri. Aceasta este încă o cifră remarcabilă, iar calitatea apei lacului s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani.

Foto: Pixabay

Dar care ar putea fi motivul?

Potrivit unui raport realizat de centrul TERC, acest lucru se datorează în mare parte unei scăderi bruște a populației de creveți la sfârșitul anului 2021. Creveții se hrănesc cu plancton microscopic, care astfel au rămas în viață într-un număr mult mai ridicat și au curățat apa. Potrivit cercetătorilor, această stare se va menține timp de aproximativ un an, deoarece ecosistemul se schimbă foarte mult în mod spontan în decurs de un an. Deoarece oamenii de știință monitorizează în mod constant claritatea apei, ei știu acum de ce este nevoie pentru ca planctonul să își facă treaba. Americanii nu se lasă doar pe seama naturii pentru a menține apa curată, ci întreprind și proiecte majore: limitarea poluării, a sedimentelor, a nutrienților și a particulelor fine. Drumurile din jur sunt întreținute în mod regulat, fiind controlată și eroziunea solului.


AMI MÉG ÉRDEKELHET