După Veneția, încă o destinație turistică celebră din Italia vrea să perceapă taxă de intrare

Tot mai multe administrații locale încearcă să combată efectele negative ale turismului excesiv.

Foto: Shutterstock


Lacul Como este strălucitor, plin de farmec, dar și copleșit de turismul de masă. Este al treilea lac ca mărime din Italia și pe malurile sale ajung până la 1,4 milioane de vizitatori pe an. Numărul de turiști se dovedește a fi insuportabil pentru acest paradis din nordul Italiei, iar una dintre localități ia acum în considerare introducerea unei taxe de turism.

Alessandro Rapinese, primarul orașului Como, situat pe malul lacului, a declarat că se gândește la introducerea unei taxe zilnice în stilul Veneției și a sugerat că aceasta ar putea intra în vigoare în curând. Rapinese a criticat turismul excesiv din zona Lacului Como, afirmând că este "dificil să fii primar când lupți împotriva turismului". "Discutăm deja ideea unei taxe de turism. Revoluțiile încep cu măsuri concrete și suntem pregătiți pentru această lungă călătorie", a declarat el pentru ziarul britanic The Times.

Foto: Pixabay

Taxa se va aplica vizitatorilor care vin pentru o zi în orașul Como.

Primarul nu a comunicat alte detalii despre mărimea taxei, cine va trebui să o plătească și când va intra în vigoare. Dacă va folosi modelul venețian, taxa se va aplica vizitatorilor de o zi (nu celor care au rezervat cazare pentru o noapte în oraș) și ar putea fi percepută doar în zilele aglomerate, cum ar fi weekend-urile și sărbătorile legale. Lacul șic s-a luptat în ultimii ani cu numărul tot mai mare de turiști. Mulțimile au explodat de când mai multe celebrități, printre care George Clooney, au cumpărat proprietăți de mai multe milioane de euro pe lângă lacul care a oferit un fundal pentru filme precum „Casino Royale” și „Casa Gucci”.

Foto: Pixabay

Villa del Balbianello

"Am vizitat Lacul Como anul trecut și am spus că nu mă voi mai întoarce niciodată. Standardele scăzuseră. Restaurantele erau dezamăgitoare din punct de vedere al calității și al prețului. Prea mulți oameni în jur, pentru a te bucura de ceva din stațiune", a scris un vizitator pe platforma X. Vara trecută, o vilă de pe malul lacului care a apărut în filmele James Bond și Star Wars a fost nevoită să limiteze numărul de vizitatori.Villa del Balbianello a redus numărul de intrări zilnice de la 2.000 la maximum 1.200 pentru a proteja clădirea istorică. Fondul italian pentru mediu (FAI), care administrează proprietatea, a calificat-o drept "o decizie drastică", dar esențială pentru a contracara efectul "unui exces de turism care are un impact din ce în ce mai mare asupra lacului Como".

AMI MÉG ÉRDEKELHET