Nu există o activitate mai colorată în Olanda – sezonul de înflorire a lalelelor!

Primăvara, înflorirea lalelelor este una dintre cele mai seducătoare priveliști din Olanda. Dacă ne hotărâm, și noi putem deveni parte din această perioadă specială.

Foto: Claire Droppert

De la sfârșitul lunii martie până la jumătatea lunii mai este perioada oficială de înflorire a lalelelor în Olanda - așa că este firesc ca viața să se învârtă în jurul acestor flori frumoase. Este perioada în care puteți vizita și vă puteți bucura de Keukenhof, destinația numărul unu pentru iubitorii de flori, dar există, de asemenea, multe alte activități și grădini de flori în toată țara. În prima parte a acestei serii, vă vom prezenta un program special de evenimente, în a doua parte vă vom povesti despre istoria lalelei în Olanda, iar în a treia parte vă vom oferi sfaturi pentru un city break dacă vizitați Amsterdam, Rotterdam sau Haga.

Foto: Shutterstock

Olandezii au construit o întreagă industrie turistică axată pe înflorirea de primăvară.

În timpul săptămânilor magice, sute de mii de vizitatori vin în ţară pentru a vedea florile colorate. La orice pas, în shop-urile de suveniruri și pieţele producătorilor, în plantaţii și magazine alimentare, bulbii ambalaţi așteaptă să fie luaţi acasă. În această perioadă, locurile de cazare sunt epuizate în mod regulat, numărul diferitelor excursii organizate bate recorduri, iar festivalurile axate pe flori atrag mulţimi uriașe. Astfel, dacă ne hotărâm să călătorim, merită să ne rezervăm o cameră cât mai curând posibil! Cea mai prielnică perioadă este luna aprilie, când grădinile de flori se arată în toată splendoarea lor. Ne va ajuta mult faptul că fiecare fermă și plantaţie are website în engleză și germană și putem găsi, de asemenea, multe portaluri de informare pe această temă, astfel încât să putem porni cu încredere chiar dacă nu apelăm la o agenţie de turism.

Keukenhof: GRĂDINA SUPREMĂ

Foto: Shutterstock

La marginea orașului Lisse, la abia 40 de minute de inima Amsterdamului, găsim Grădina Lalelelor Keukenhof, fondată în 1949, cea mai importantă destinaţie a turiștilor.

Aici putem vedea lalele cât cuprinde ochiul!

În fiecare an, în parc sunt peste 7 milioane de plante din 800 de soiuri. Pe lângă câmpurile nesfârșite de flori, vizitatorii sunt așteptaţi cu expoziţii botanice, capodopere artistice sau paturi de flori colorate care formează modele complicate. Anul acesta, preţul standard al biletului de intrare este de 19,5 euro pentru adulţi și 9 euro pentru copii, dar putem alege și pachetul de 84,5 euro care include și o vizită la o moară de vânt.

Foto: Keukenhof

Merită să ne trezim devreme pentru a putea fi în faţa porţilor când se deschid la ora 8, pentru că în sezonul de vârf al lalelelor, atracţia devine adesea aglomerată la ora prânzului. Keukenhof se întinde pe 32 de hectare, așa că se poate vizita doar o parte relativ mică pe jos, dar putem închiria o bicicletă cu care să facem turul peisajului de basm pe potecile amenajate! Pentru 20 de euro, putem alege o bicicletă normală, tandem sau pentru copii pentru toată ziua, care poate fi rezervată confortabil și online. Deși se poate fotografia peste tot, putem realiza selfie-ul perfect în grădini separate amenajate special pentru fotografii, unde putem alege dintr-o varietate de accesorii (coș de răchită, bicicletă vintage).

Dacă am căuta adăpost de razele soarelui, să ne odihnim la unul dintre numeroasele restaurante și cafenele.

După câteva bucate delicioase, putem să începem să explorăm cu energie reînnoită castelul Keukenhof, construit în secolul XVII, sau să vizităm grădinile tematice. Aceste oaze cu o atmosferă magică sunt construite în jurul unui concept diferit în fiecare an.

ȘI MAI MULTE GRĂDINI CU FLORI

Foto: visitnoordoostpolder.nl


Dacă vizităm ţara pentru mai mult de câteva zile, merită să explorăm și câmpurile de lalele mai puţin aglomerate, situate mai departe de capitală.

  • Noordoostpolder: putem ajunge aici mergând spre nord, apoi închiriind o bicicletă la faţa locului. Ne vom bucura de o priveliște unică de-a lungul pistei de biciclete lungi de 51 km, în mare parte șerpuind prin câmpuri de flori.
  • Marknesse Farm: un loc în care florile pot fi nu doar fotografiate, ci și culese.
  • Noordwijkerhout: orășelul situat în sud, între Leiden și Haarlem, este recomandat în special celor care vor să se plimbe ore întregi prin câmpuri de flori. Iar dacă ne-au obosit ochii din cauza culorilor strălucitoare, să ne plimbăm pe coasta cu dune de nisip și să ne relaxăm pe plajă.
  • Lisse: putem prinde Weekendul Mozaic de Flori (15-17 aprilie 2023), unde putem admira aproape o mie de creaţii colorate și parfumate.

Regulament

Foto: Keukenhof

Indiferent dacă vizităm Keukenhof sau alte câmpuri de flori, să ne asigurăm că respectăm regulile lalelelor.

  • Primul și cel mai important lucru: să nu rupem plantele!
  • Buchetele de flori pot fi culese numai în locaţii desemnate, de obicei contra cost.
  • De asemenea, să nu ne abatem de la poteci deoarece putem călca pe frunze și flori, provocând astfel daune plantelor.

​ZIUA REGELUI


În aprilie, pe lângă miracolul înfloririi lalelelor, putem asista și la cea mai importantă sărbătoare naţională a olandezilor, un eveniment definitoriu al identităţii lor.

Pe 27 aprilie se ţine Koningsdag, adică ziua de naștere a regelui.

(Din moment ce, timp de aproape 130 de ani, tronul Olandei a fost ocupată de femei, până în 2013, când regina Beatrix a abdicat, sărbătoarea naţională s-a numit Koninginnedag.) Pentru această ocazie notabilă, Olanda se îmbracă în portocaliu din cap până în picioare, iar petrecerea naţională se ţine la turaţie maximă. Steaguri, bannere și mulţimi care sărbătoresc regele Willem-Alexander oriunde ne uităm! Programul constă dintr-o serie grozavă de concerte de muzică, expoziţii de artă și atracţii, dar caracteristica specială a evenimentului este piaţa liberă: în această zi, oricine își poate vinde marfa trecătorilor care se îngrămădesc pe străzi fără autorizaţie sau alte obligaţii fiscale.

În următoarea parte a seriei noastre de articole puteți afla cum au ajuns lalelele în Țările de Jos și cum a devenit această țară o putere mondială în ceea ce privește florile.

AMI MÉG ÉRDEKELHET