Poate că bulbii de lalele din Olanda sunt mici, dar au avut un impact uriaș! (Partea a II-a)

Laleaua și-a făcut un renume în Țările de Jos, chiar dacă nu este originară din Olanda.

Foto: Shutterstock

A fost o vreme în Țările de Jos când toată lumea, de la nobili până la burghezi, dorea să obțină un profit fabulos din micii bulbi de lalele. Haideți să vedem exact ce s-a întâmplat! În prima parte a acestei serii, v-am prezentat un program special de evenimente, iar în a treia parte vă vom oferi sfaturi pentru un city break dacă vizitați Amsterdam, Rotterdam sau Haga.

Foto: holland.com

Un mic joc de imaginaţie: nu sunt munţi nicăieri, se vede până departe în orizont sub soarele de aprilie. Oriunde ne întoarcem, în faţa noastră se întinde pe kilometri un covor continuu de flori. Abundenţa petalelor este uluitoare, doar culoarea lor se schimbă. După o fâșie de galben auriu urmează una de roșu aprins, apoi vin plantaţii roz, pestriţe, în ordine aproape militară, cu mori de vânt învârtindu-se în fundal. Localnicii sunt drăguţi și de ajutor, în plus, există și o zi nebună în care toată ţara devine portocalie.

Un tablou de vis fabulos, nu-i așa?

În Țările de Jos, așa arată cele 8-9 săptămâni magice ale primăverii în timpul înfloririi lalelelor!

​IMPORT DIN TURCIA

Foto: Keukenhof

Dar cum au devenit Țările de Jos un centru al lalelelor?

Laleaua, această floare din familia liliaceelor, nu este originară din Olanda. Planta ornamentală cunoscută în întreaga lume provine din Imperiul Otoman, din Turcia actuală. Însuși sultanul Soliman I a fost un fan al acesteia și chiar și în timpul domniei lui s-a încercat încrucișarea soiurilor. Magnifica floare a ajuns la curţile Europei de Vest în perioada cuceririi bazinului Carpatic, la începutul secolului al XVI-lea, prin intermediul diplomaţilor turci. Decenii mai târziu, Charles de L'Écluse, profesor la Universitatea din Leiden, a domesticit planta ornamentală în Țările de Jos, unde a devenit un adevărat fenomen, chiar și prima himeră economică din istorie. Mania a căpătat proporţii incredibile: toată lumea din Olanda, de la aristocraţi la cetăţenii orașelor, dorea să facă un profit fabulos din micuţii bulbi. În apogeul nebuniei pentru lalele, între anii 1633-1637, exemplarele de formă rară sau culoare neobișnuită au fost vândute pentru sume exorbitante (adesea echivalente cu peste 6.000 de lei la cursul de astăzi). Desigur, piaţa speculativă nu a rezistat mult, s-a prăbușit, balonul economic a explodat, împingând nenumăraţi vânători de averi și familii într-un faliment financiar complet.

Lider de piață

Foto: holland.com

Cu toate acestea, din epoca de aur cu un sfârșit urât am rămas cu miile de soiuri hibridizate care fac și astăzi atât de populară pe tot globul această floare fermecătoare.

Pentru a satisface cererea nesfârșită, Olanda a construit o reţea internaţională.

Deși solul nisipos al ţării, iernile blânde și verile plăcute sunt perfecte pentru cultivarea lalelelor, iar florile cresc pe mii de hectare, transporturile cu adevărat de mare volum provin deja din Kenya, Columbia și Ecuador. De acolo, proaspăt tăiate și răcite, ajung cu avioanele în Amsterdam, la cea mai mare bursă de flori din lume, apoi călătoresc mai departe la clienţi. Piaţa globală este, așadar, dominată de Olanda: ţara exportă această frumuseţe trecătoare în valoare de 3,7 miliarde de dolari pe an.

SUPERPUTEREA LALELELOR

  • 11. 000 HA SUPRAFAŢA CÂMPURILOR DE LALELE
  • 3.000+ DE SOIURI
  • 5% - PROCENTAJUL DIN PIB AL AFACERII DE LALELE
  • 4,3 MLD DE BULBI PLANTAŢI/AN
  • 1592 – ANUL LANSĂRII PRIMEI CĂRŢI DESPRE LALELE

​Amintiri

Foto: Keukenhof

Dacă în timpul călătoriilor noastre ne cuprinde și pe noi febra lalelelor, să cumpărăm neapărat zeci de bulbi de flori atunci când vizităm Olanda! Să alegem cu curaj dintre nenumăratele culori, dimensiuni și forme – dar să nu fim dezamăgiţi mai târziu dacă nu fiecare plantă se dovedește a fi specialitatea pe care a promis-o vânzătorul... Să plantăm toamna bulbii în grădina proprie pentru a ne bucura mai mulţi ani de ei, dar ne vor aduce mult timp zâmbetul pe buze chiar dacă sunt cultivaţi în interior, în ghivece.

În ultima parte a seriei noastre de articole, îți oferim sfaturi despre ce să vezi în Amsterdam, Rotterdam sau Haga dacă îți rămâne timp să vizitezi obiective turistice.


AMI MÉG ÉRDEKELHET