Cercul Arctic din Finlanda este frumos în toate anotimpurile

Laponia nu este interesantă doar pentru Moș Crăciun.

Foto: Unsplash


Partea nordică a Finlandei atrage un număr mare de vizitatori, mai ales în luna decembrie, care sunt interesați mai ales să-l vadă pe Moș Crăciun. Dar satul lui Moș Crăciun nu este singura atracție din peisajele acoperite de zăpadă din Laponia.

Trenul lui Moș Crăciun 

Foto: VR Group

Rovaniemi, centrul și cel mai mare oraș din Laponia, cu o populație de 63.000 de locuitori, este cea mai populară destinație de iarnă din Finlanda, iar Satul lui Moș Crăciun se află la doar câțiva kilometri distanță. Se poate ajunge la el direct din Helsinki cu trenul de noapte cu două etaje - Santa Claus Express, biletele pentru călătoria de opt ore și jumătate fiind disponibile la prețuri cuprinse între 60 și 80 de euro.

Sport și saună

Pentru a evita aglomerația, alege una dintre renumitele stațiuni de schi, cum ar fi Levi sau Ylläs, unde îți poți pune schiurile pe pârtii și trasee de schi fond folosite cu regularitate de schiori finlandezi de renume mondial. Iar după efort, relaxează-te în gondola cu saună construită pe pârtiile din Ylläs. Cabinele sistemului, care arată ca un telescaun, au fost transformate în saune.

​Aurora boreală și soarele de la miezul nopții

Foto: Unsplash

Două dintre cele mai spectaculoase fenomene cerești din Cercul Polar Arctic sunt Aurora Boreală din august până în aprilie și Soarele de la miezul nopții în lunile de vară. La latitudini înalte, soarele apune puțin sau deloc între mai și august.

​Descoperirea culturii saami

În partea de vest a Laponiei, în Parcul Național Pallas-Yllästunturi se află o serie de sate tradiționale din Laponia, cu cazare în cabane de lemn. Poți explora zona rurală nu doar iarna, ci și vara, în minunate drumeții sau excursii cu bicicleta, sau chiar cu SUP sau canoe pe râuri, în cadrul unor excursii organizate. Toamna poți merge chiar și la vânătoare, iar activitățile de iarnă sunt nenumărate, de la plimbări cu săniile trase de câini și reni, până la pescuitul pe gheață.

AMI MÉG ÉRDEKELHET