Laponia: locul unde te poţi întâlni cu Moş Crăciun

Dacă avem o săptămână pentru a savura adevărata iarnă, atunci Laponia, care se întinde pe patru țări, ar fi o alegere excelentă. De exemplu partea finlandeză, din care am ales câteva locuri.

Foto: Unsplash


Laponia nu este o țară …numai în povești și în jocurile/filmele fantasy. E o regiune culturală care acoperă o parte din Norvegia, Suedia, Finlanda și Rusia, locuită tradițional de samii (laponi). Fiind vorba de un teritoriu nordic, practic se alternează două anotimpuri. Vara aproape fără apusuri și răsărituri de soare, ideală pentru drumeții, pescuit, ciclism și orice fel de activități sportive și de agrement în aer liber durează din mai până în septembrie. Restul este iarnă, sezonul de vârf din Laponia, plin de atracții turistice.

Foto: 123rf

Oficiului Poștal al lui Moș Crăciun

Satul lui Moș Crăciun

Santa Claus Village, adică Joulupukin Pajakylä, este un parc de distracție la circa 8 km de Rovaniemi, capitala Laponiei. „Adevăratul" Moș Crăciun așteaptă sezonul în Santa Claus Office. Dar există și multe alte lucruri de văzut și de făcut aici, începând cu mersul pe distanțe scurte cu sania trasă de husky sau reni, trecerea repetată a Cercului Arctic care traversează satul și până la explorarea Oficiului Poștal al lui Moș Crăciun.

Satul de Crăciun

Santa Park. A nu se confunda cu Satul lui Moș Crăciun (Santa Claus Village). Este un parc de distracții pe tema Crăciunului în interiorul orașului Rovaniemi, cu sănii, carusel de Crăciun, galerii de gheață, ateliere meșteșugărești sau spiriduși. Este perfect pentru familii: în timp ce micuții își vopsesc propriile prăjituri în bucătăria doamnei Gingerbread, cei care nu (mai) cred în existența lui Moș Crăciun pot intra în barul de gheață.

Foto: Arktikum

Aurora boreală şi galeria de sticlă al clădirii Arktikum

Arktikum

Palatul culturii din Rovaniemi este unul dintre principalele atracții turistice din Finlanda. Un rol semnificativ în acest lucru îl are galeria de sticlă impresionant, lung de 172 de metri, al clădirii, care găzduiește muzeul și centrul științific. Aici o plimbare de două ore, cu vizionări și lecturi, echivalează cu un curs cultural și de istorie rapid despre Laponia (și zona Arctică).

Gastronomie nordică

File de știucă la grătar cu pâine prăjită și salată cu ulei de urzică? Sau un steak Wallenberg vegetarian cu sos de arpagic cu roșii? Oriunde am merge în lume, trebuie să gustăm feluri realizate din ingrediente locale! Restaurantul Nili din centrul Rovaniemi este perfect pentru gurmanzi și nu trebuie ratat de cunoscători!

Foto: Unsplash

Putere animală sau proprie?

Zona Ylläsjärvi este un teren ideal pentru o plimbare ghidată în câmpia și pădurea înzăpezită – în care putem manevra o sanie trasă de reni sau husky după o scurtă pregătire, ori o bicicletă echipată cu anvelope late, bombate.

Saună în telegondolă

Există cineva care să nu fie impresionat când aude în premieră expresia „saună în telegondolă"? În cabinele cu lambriuri din lemn ale teleschiului din centrul de schi Ylläsjärvi, la 130 km de Rovaniemi, putem transpira timp de 20 minute, cu maxim doi-trei tovarăși de drum, între cer și pământ.

Aurora boreală

www.youtube.com

OFFICIAL - Kakslauttanen Arctic Resort in wintertime

Poate fi admirată dintr-un iglu de sticlă în localitatea Kakslauttanen, la 215 nord de Rovaniemi, care în urmă cu 50 de ani era formată numai din câteva depozite cu carne de ren. De atunci, a devenit un sat de vacanță uimitor de bogat în ceea ce privește arhitectura și oferta de programe, unde vânătorii aurorei boreale pot admira simfonia de lumini a cerului nordic din paturile iglu-urilor încălzite, cu cupole de sticlă cu panoramă circulară, 360 grade.

AMI MÉG ÉRDEKELHET