5 lenyűgöző templom a világ minden tájáról

Három kontinens öt templomát mutatjuk be Izlandtól kezdve Etiópián át Kolumbiáig.

Fotó: Shutterstock

Az alábbi szentélyeket érdemes úgy megnézni, hogy néhány napot rászánunk a környék és a helyi kultúra megismerésére is. Vannak köztük több mint ezer éves épületek, de olyanok is, amelyeket a múlt évezred végén húztak fel.

​Las Lajas bazilika – Kolumbia

Fotó: Shutterstock

A Dél-Amerikában található imahely annak is köszönheti népszerűségét, hogy a legenda szerint 1754-ben itt jelent meg Szűz Mária két őslakos előtt, akik éppen egy viharban kerestek menedéket maguknak. A több mint 91 méter magasan, egy sziklán álló neogótikus templom építésébe 1916-ban kezdtek bele, de végül csak 1949-ben készült el.

Szent Mihály-kápolna – Franciaország

Fotó: Shutterstock

A 969-ben épült román stílusú kápolna Aiguilhe község dombjain található, egy 85 méter magas vulkanikus csúcson. A kőépítményt 268 lépcsőfok leküzdésével tudjuk megközelíteni – innen pedig csodálatos panoráma nyílik az alatta fekvő településre. A harangtornyot 1247-ben villámcsapás érte, de később, a 19. században újjáépítették, ahogy a kápolna freskóit is ebben az időszakban állította helyre Anatole Dauvergne francia festő.

Stykkishólmskirkja templom – Izland

Fotó: Shutterstock

A Snaefellsnes-félszigeten található futurisztikus lutheránus templomot Jón Haraldsson építész tervezte. Az 1990-ben megnyitott betontemplom és a bálna csigolyáira emlékeztető harangtorony egy alig több mint 1000 lakosú halászfaluban, Stykkishólmsbærben található, Izland nyugati részén. A már messziről látható épület karcsú vonalai rendkívüli látványt nyújtanak, belső terét több száz felfüggesztett lámpa teszi még különlegesebbé.

Panagia Paraportiani templom – Görögország

Fotó: Shutterstock

Az Égei-tengerre néző szentély az egyik legrégebbi a Görögországhoz tartozó Míkonosz sziget több mint 400 temploma közül. A 15. Századból származó épületegyüttes Chora település történelmi negyedében található. Legfőbb jellegzetessége, hogy valójában öt különböző templomból áll, melyek az évszázadok során „mosódtak” össze egy épületté. A templomok egy ősi városkapun belül épültek, egyszerű, fehérre meszelt falai pedig a kükladikus építészet lenyűgöző példájaként szolgálnak.

Szent-György templom – Etiópia

Fotó: Shutterstock

Ez az épület egyike annak a tizenegy monolitikus templomnak, amelyet az etiópiai Amhara régióban található lalibelai vulkáni tufába vájtak. A Gebre Mesqel Lalibela király uralkodása alatt épült ortodox templomot a világ nyolcadik csodájaként emlegetik, amelyet egy mesterséges kanyon vesz körül. Az épület belsejében található freskók a római katona, egyben keresztény vértanú Szent György életét elevenítik fel. A szakértők szerint a templomokat mintegy 100 év alatt faragták ki a bazaltból.

AMI MÉG ÉRDEKELHET