Meglepő és lenyűgöző föld alatti látnivalók, amelyeket kár lenne kihagyni

Mexikótól Törökországon át Indiáig számos régi és új felszín alatti látványosságra bukkanhatunk.

Fotó: Shutterstock


Derinkuyu, Törökország

Kappadókiában, pontosabban Derinkuyu településénél található Törökország ezeréves múltra visszatekintő föld alatti városa. Nyolc szinten kanyargó járatok bonyolult hálózatával ez a föld alatti látványosság egyedülállónak számít a régióban. A 85 méteres mélységgel rendelkező föld alatti települést minden bizonnyal azért építették ki egykoron, mert az védelmet biztosított a szélsőséges hőmérséklet ellen, illetve az sem lehetett utolsó szempont, hogy a települést így könnyen meg tudták védeni a betolakodóktól.

Illusztráció: Facebook

Adzsantai barlangtemplomok, India

Ahhoz képes, hogy mélyen a sziklafalba vannak vágva, Adzsanta mintegy harminc barlangja meglepően jól megvilágított. A barlangokban buddhista templomokat, kolostorokat és műemlékeket csodálhatunk meg, melyek még az i.e. első és második századból származnak. Ezekben az épületekben találhatunk rá az ősi indiai falfestészet néhány legszebb fennmaradt példáira: a gránitot például nemcsak festették, hanem bonyolult faragott díszítésekkel látták el.

Fotó: Pixabay

Zipaquirá sókatedrális, Kolumbia

Már maga a tény, hogy a mérnököknek, szobrászoknak és a bányászoknak sikerült 200 méternyi só, szikla és ásványi anyag alatt katedrálist faragniuk elképesztőnek számít. Ráadásul a kolumbiai Zipaquirá sókatedrális igazán látványosra is sikerült. Az építményen rejtélyes hangulatot megidéző fények szűrődnek át, melyek kékes-lilás köddel töltik meg a kamrákat és az alagutakat.

Fotó: Shutterstock

Under, Norvégia

Norvégia egyik legkülönlegesebb étterme, a Michelin-csillagos Under ugyan nem a föld alatt, hanem a víz alatt található, de hasonlóan különleges élmény lehet meglátogatni. Båly városának érdekes éttermében nagyjából 5,5 méter mélyen vacsorázhatunk, amíg az Északi-tenger áramlatai, illetve a velük érkező állatok sodródnak körülöttünk. A tengerfenék ráadásul évszakonként változik, így az év különböző időszakaiban más-más látvány fogad minket.

Fotó: Facebook

AMI MÉG ÉRDEKELHET