​Ezek a világ leglátványosabb libegői​

Jó adag bátorság is kell a kipróbálásukhoz.

Fotó: Pixabay

Eredetileg főként közlekedési célokat szolgáltak a magas helyekre felsikló libegők, mára azonban a legtöb helyen önálló turisztikai látványosságként működnek.

Ngong Ping 360, Hongkong

Ázsia egyik leghosszabb libegője 5,7 kilométeren át húzódik végig a város felett Hongkong nyugati szigetén, Lantaun. A kétsávos gondolát eleve turisztikai céllal építették meg, és olyan helyi látványosságokat csodálhatnak meg a benne utazók, mint a Po Lin kolostor vagy az óriási Tian Tan Buddha-szobor.

Titlis Rotair, Svájc

Az Uri Alpokban magasodó Titlis-hegyen várja vállalkozó szellemű utasait a világ első forgó libegője. A mintegy 3000 méteres útvonal csúcspontja – szó szerint és átvitt értelemben egyaránt – a végállomásnál van, ahol egy jégbarlang és függőhíd várja a látogatókat.

A Cukorsüveg-hegy felvonója, Brazília

Több mint egy évszázada, 1912 óta közlekedik Rio de Janeiro ikonikus hegye fölött ez felvonó, amelynek már több mint 37 millió utasa volt. A brazil metropolisz gondolája ismert filmekben is szerepelt, többek között az 1979-es James Bond-moziban, a Moonrakerben is.

Mi Teleférico, Bolívia

A bolíviai főváros, La Paz felett húzódik a világ legnagyobb és legmagasabban fekvő városi libegője. Bár 2014-ben működésbe helyezett, 11 kilométer hosszú útvonalú nyílt gondolát elsősorban a helyi közlekedés megkönnyítése érdekében építettk meg, a csodálatos andoki kilátás miatt hamar a turisták kedvence is lett.

A Ba Na Hills felvonója, Vietnám

A Vietnám közepén fekvő üdülőközpont, Ba Na Hills erdői között nem a híres, kezeket formáló Aranyhíd az egyetlen látványos turistacsalogató építmény. A 2013-ban megépült, fantasztikus kilátást biztosító, több mint öt kilométeres felvonóba látogatók ezrei ültek már be, hogy megcsodálják a Truong Son-hegíség egyedülálló panorámáját.

 Skyrail Rainforest Cableway, Ausztrália

A szigetország északkeleti részén fekvő Queensland tagállam felvonója nemcsak kirándulásra, hanem tanulásra is szolgál. A trópusi esőerdők és vízesések fölött utazóknak lehetőségük van megfigyelni a vadon élő állatokat és Cairns térség élővilágát, miközben a libegőn dolgozó idegenvezető mesél a lenti ökoszisztémáról.

AMI MÉG ÉRDEKELHET