Tavasszal a legcsodálatosabbak ezek a lenyűgöző európai kertek

Az egyedi kialakításuk adja a varázsukat.

Fotó: Shutterstock

Nemcsak a bennük található növény- és állatvilág gazdagsága adja az európai kertek szépségét, hanem mesébe illő elrendezésük is. Az alábbiakban bemutatunk néhány varázslatos kertet, amelyet mindenképpen érdemes megnézni, ha arra járunk.

​KEUKENHOF (HOLLANDIA)

Fotó: Shutterstock

Amszterdamtól délnyugatra, Lisse város mellett található a világ egyik legnagyobb, 32 hektáros virágoskertje, ahol a hivatalos adatok szerint körülbelül hétmillió virághagymát ültettek el és 25 művész felel a látványért. Keukenhof az április közepére eső tulipánvirágzás idején mutatja legszebb arcát, amelyet akár kerékpárra, sőt még egy kisebb csónakba ülve is megcsodálhatunk.

JARDINES DEL GENERALIFE (SPANYOLORSZÁG)

Fotó: Shutterstock

Spanyolország déli részén, Málaga városától északkeletre a Sierra Nevada hegység lábánál helyezkedik el a 13. század végén épült kertkomplexum. Nevének eredete nem teljesen tisztázott, a legnépszerűbb fordítások szerint annyit jelenthet, mint „a művészek kertje” vagy az „építészek kertje”. A granadai Naszridák nagyjából 2,5 évszázados uralma alatt számos épületet húztak fel Spanyolországban, többek között hozzájuk kötődik az Alhambra és a Naszridák palotái is. Az arab uralkodók munkáját a kereszténység ideje alatt átalakították, mára pedig az egyik legszebb pontjának a Patio de la Acequia néven ismert terasz tekinthető.

LE JARDIN EXOTIQUE D’ ÈZE (FRANCIAORSZÁG)

Fotó: Facebook

Cseppet sem meglepő módon, ez az egzotikus francia park az ország déli részén, Nizza közelében taláható és a sziklákról egyenesen a Francia Riviérára néz. A második világháború után alakították ki egy várkastély romjai között, Èze község polgármesterének a megbízásából. A meredek lejtőkön mediterrán növények és kaktuszfajták sokasága ejti ámulatba a látogatókat, és időközben egy vízeséssel és egy tóval is kiegészült.

CLAUDE MONET KERTJE (FRANCIAORSZÁG)

Fotó: Shutterstock

Aki ismeri a francia impresszionista festő műveit, az pontosan tudja, hogy Monet mennyire rajongott a kertekért. A Párizstól északnyugatra, a normandiai Giverny-ben élő művész házának kertje tele van színes azáleákkal, sárga íriszekkel, különféle tulipánokkal és fűzfákkal, de Monet több egzotikus növényt is gyűjtött kertjében. Mindezeket megcsodálhatjuk az ikonikus tavacska fölött átívelő hídról is.

VILLA D’ESTE (OLASZORSZÁG)

Fotó: Instagram

Alig 28 kilométerre Rómától, Tivoliban található az UNESCO világörökségi helyszínnek számító reneszánsz kori kert. A Villa d’Este és környezete kialakítása a 16. század közepén kezdődött el, és a két részre, alsóra és felsőre osztott kert feltűnő jellegzetessége a rengeteg szökőkút. A négyhektáros birtok jelenleg múzeumként működik.


AMI MÉG ÉRDEKELHET