5 látványos úti cél, amelyről elsőre nem hinnéd, hogy a mi bolygónkon találhatók

Afrikában, Dél-Amerikában és az Antarktiszon annyira egyedi természeti képződmények alakultak ki, hogy méltán beillenének egy sci-fi díszletének.

Fotó: Shutterstock

A Föld a természeti csodák kincsesbányája, és vannak közöttük olyanok, amelyek mintha más bolygón lennének. A következő helyek nem mindig könnyen megközelíthetők, de érdemes legalább egyszer az életben látni őket.

​Salar de Uyuni, Bolívia

Fotó: Unsplash

Az Andokban található Salar de Uyuni a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezője. A kiszáradt tómeder felülete 10,5 ezer km² és 3656 méteres tengerszint feletti magasságig kell felkapaszkodnunk, ha látni szeretnénk. A sósivatag általában száraz, de időszakosan néhány centis vízréteg borítja: ilyenkor a fenti képhez hasonló érzéki csalódásokat tapasztalhatunk itt.

Szokotrai sárkányfa, Jemen

Fotó: Shutterstock

A Jemhez tartozó Szokotra szigetcsoporton találhatóak ezek az ősöreg, több ezer éves sárkányfák, amelyek azért kapták a „Sárkány vére fa" nevet, mert a növény törzse vöröses nedvet termel. A fák földönkívüli látványt nyújtanak, de mivel az Indiai óceánban található szigetcsoport teljes flórája és faunája egyedi, számos egyéb különlegesség is vár az utazóra.

Mount Erebus, Antarktisz

Fotó: Shutterstock

A 3794 méteres Mount Erebus az Antarktisz második legmagasabb vulkánja, amely aktív is, egy hatalmas kráterrel. Ez a világ egyik leghidegebb helye, így amikor itt kitör a vulkán, a jég a forró lávával találkozik, a hideg miatt pedig hamar meg is köt a folyékony kőzet.

Richat-képződmény, Mauritánia

Fotó: Shutterstock

A szép, színes, természetes körök a Szahara mauritániai részén találhatók, Ouadane közelében. A 40 kilométer átmérőjű képződményt a „Szahara szemének" is nevezik, és még az űrből is jól látszik. A koncentrikus gyűrűk kialakulásáról a mai napig vita van a geológusok között.

Hold-völgy, Chile

Fotó: Shutterstock

Az Atacama-sivatagban található ez a vörös köves, kavicsos, homokos rész – a Föld egyik legszárazabb területe. Bár Hold-völgynek nevezték el, sokkal inkább a Mars felszínére hasonlít. A sivatag legaszályosabb része, Yungay, Chile területén található, ahol 500 éve nem esett eső. A csapadék hiánya miatt itt semmilyen növény vagy állat nem képes megélni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET