A szivárványfolyó: Amazónia színpompás természeti kincse

Öt vibráló színben pompázik a kolumbiai látványosság: a helyiek Caño Cristales, azaz Kristály-folyó néven ismerik.


A Kristály-folyó, a Guaviare egyik mellékága, összesen 120 km hosszú. Az Andok hegység gyűrődésekor apró zuhatagok, törések alakultak ki a folyómederben, ám a terület inkább a kútszerű mélyedéseiről, vízeséseiről és a színes növényeiről híres. És a Macarenia clavigera nevű hínárról, amely az egész világon csak itt őshonos, benépesíti az egész folyót, ráadásul több színben is megtalálható.

A Kristály-folyót benépesítő és beszínező vörös hínárok a nedves és a száraz évszak közötti rövid időszakban (szeptembertől november végéig) virágoznak. Az ásványi lerakódások, a sziklák és a különféle növények sárga, zöld, fekete és kék árnyalatban festik meg a folyót és környékét – persze csak látványban, mert a víz egyébként kristálytiszta marad.

Az év nagy részében a Caño Cristales is egy zöldes-sárga folyó szürke vagy algás kövekkel, ám a virágzáskor csodás színekbe öltözik, de csak akkor, ha a vízszint elég magas. Ha alacsony a vízhozam, akkor nem nő meg eléggé a vörös színt adó növény és gyorsan összezsugorodik, majd megbarnul.

Az 1971-ben alapított Serrania de la Macarena Nemzeti Parkban annyira védik az amazóniai növényeket, hogy a folyóban nem lehet például napkrémmel fürdeni. A folyó csodás látványa mellet a terület számos színpompás madár- és hüllőfaj otthona is.

Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Getty Images


Az 5 szín folyója semmihez sem hasonlító látvány:

youtu.be

The most beautiful river on earth - Crystal Spout (Caño Cristales)
AMI MÉG ÉRDEKELHET