Ismerd meg az Európai Év Fáját, egy különleges tölgyet!

A lengyelországi Łódź városának 180 éves tölgyfája lett a 2023-as év európai fája.

Lengyelország sorozatban második alkalommal nyerte meg a 2011-ben indult Európai Év Fája versengést, amelybe 16 ország – köztük Magyarország – nevezett be.Az európai forduló a nemzeti fordulók győzteseiből álló döntő.

Fotó: treeoftheyear.org

Fabrykant-tölgy

A helyiek által Fabrykant-tölgyként ismert fa (a név Łódź ipari múltjára utal) 45 718 szavazatot kapott az Európai Év Fája verseny online szavazásán, ami majdnem 28 000 szavazattal több, mint amennyit a második helyezett szlovákiai Sárkánytölgy gyűjtött be. A harmadik helyen az ukrajnai Krolevets-ből származó almafa-telep végzett. A Fabrykant a Michał Klepacz Parkban található, amelyet a 19. század végén hoztak létre – ma a Łódźi Műszaki Egyetem tulajdonában van, és a fa alatti rész a diákok egyik kedvenc pihenőhelye.

A 33 méter magas tölgy jellegzetessége egy 20 méter hosszú, S-alakú ág.

Fotó: treeoftheyear.org

Sárkánytölgy

A Lozorno közelében, az erdőben található második helyezett Sárkánytölgy (formája miatt hívják így helyiek) az eddigi legtöbb szavazatot kapta a felvidéki fák közül a verseny történetében. Ukrajna harmadik helyre szavazott almafája 1000 négyzetméternyi területet foglal el. Fő törzsét már régen elvesztette, jelenleg 15 kisebb törzs alkotja – az almafa ugyanis képes további gyökeret ereszteni akkor is, ha az egyik törzs elhal.

Fotó: treeoftheyear.org

Magyarország fája a 10-ik helyen zárt 7342 szavazattal.

A Platán-hídként ismert fa a tatai Angolkertben áll, és egyidős az Esterházy család megrendelésére épített tájkerttel, vagyis körülbelül 230-250 éves. Valószínűleg nem sokkal ültetése után megdőlt, így a felszínnel párhuzamosan növekedett a Cseke-tó fölé.

AMI MÉG ÉRDEKELHET