O băutură clasică de Crăciun care a dus și la o revoltă

Coquito, kogel mogel, rompope sau tamagozake - există atât de multe tipuri diferite de lichior de ouă.

Foto: Shutterstock


Lichiorul de ouă este, din punct de vedere istoric, o adevărată băutură de iarnă, în special de Crăciun, fiind consumat în cadrul sărbătorilor festive din întreaga lume. În funcție de țară, există multe variante locale specifice, iar istoria sa este cu totul unică.

Deși inventatorul lichiorului de ouă rămâne necunoscut, nu există nicio îndoială că acesta își are originea în Marea Britanie. Rețeta clasică necesită ouă, lapte, smântână, zahăr și scorțișoară. Deoarece laptele, sherry-ul și ouăle au fost pentru mult timp disponibile doar pentru elită, lichiorul de ouă a fost de la început o băutură exclusivistă. Călugării medievali adăugau adesea smochine și ouă la o băutură cunoscută sub numele de posset, care era un fel de lichior de ouă aromat.

De ce a devenit o băutură de Crăciun?

Foto: Shutterstock

Principalul motiv a fost faptul că lichiorul de ouă nu putea fi răcit suficient în alte perioade.

Amestecul trebuia păstrat într-un loc răcoros timp de câteva zile și gustat în mod regulat. Prin urmare, până la inventarea frigiderelor, lichiorul de ouă putea fi preparat și băut doar iarna, în preajma Crăciunului, fără să se strice.

Rebeliunea lichiorului de ouă

În coloniile englezești din America de Nord, unde vacile și găinile erau numeroase, lichiorul de ouă a devenit rapid popular, iar George Washington a fost unul dintre cei care îl adorau.

Versiunea primului președinte american era, de asemenea, bogată în brandy, whisky, rom și sherry.

Lichiorul de ouă este chiar numele unei revolte din istoria americană, care a izbucnit la faimoasa Academie Militară West Point în ziua de Crăciun din 1826 și în care a jucat un rol Jefferson Davis, ulterior președinte al Confederației. Ocolind interdicția instituită de universitate, studenții au introdus în mod clandestin lichior de ouă în cadrul sărbătorilor de Crăciun. Cu toate acestea, profesorii au descoperit că unii cadeți erau mai veseli decât de obicei și a izbucnit o revoltă, care a provocat pagube importante în clădirile academiei.

Rețete de ouă încondeiate

Foto: Shutterstock

Lichiorul de ouă original se prepară cu brandy sau bourbon și puțin rom brun.

Cu toate acestea, există diferite versiuni de lichior de ouă în diferite țări. În Puerto Rico, laptele de nucă de cocos, laptele condensat, scorțișoara și romul alb intră în compoziția unei versiuni locale numite Coquito, în timp ce olandezii au încredere în advocaat cu cacao, în care coniacul sau brandy este combinat cu frișcă bătută. În Polonia, bineînțeles, vodca (sau romul alb) este baza pentru o băutură preparată cu stafide și miere, cunoscută sub numele de kogel mogel.

Foto: Shutterstock

Lichiorul de ouă german făcut în casă este preparat cu vodcă și coniac, în timp ce rompopul mexican conține vanilie, migdale, scorțișoară și rom. În Japonia, o versiune locală numită tamagozake este servită cu sake și miere, în timp ce italienii și-au denumit propria versiune, pe bază de whisky sau brandy, Bombardino, care este cel mai populară în jurul stațiunilor de schi din Alpi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET