Oare va fi salvată această limbă străveche în Nepal?

Limba kushunda, în care nu există "da" și "nu", este vorbită acum de o singură persoană.

Foto: Unsplash


Timp de secole, poporul seminomadic kushunda a trăit în zona împădurită din vestul munților Himalaya din Nepal, de unde și numele de "regii pădurii". Tribul de vânători-culegători a fost forțat să renunțe la modul lor de viață la mijlocul secolului al XX-lea, când agricultura s-a extins, iar limba a devenit din ce în ce mai puțin vorbită, pe măsură ce au fost asimilați de popoarele majoritare. În prezent, doar o femeie, Kamala Khati, o mai vorbește ca limbă maternă.

Pentru minoritățile pe cale de dispariție, cum ar fi kushunda, păstrarea limbii și a culturii este atât un mijloc de a prezerva tradiția, cât și identitatea. Prin urmare, Comisia Lingvistică din Nepal lucrează în prezent pentru a salva limba kushunda, bazându-se în principal pe tineri: Kamala Khati predă limba unui grup de zece persoane.

Foto: Profimedia

Despre kushunda lingviștii spun că nu are legătură cu nicio limbă pe care o cunoaștem, fiind o limbă străveche, care a supraviețuit din perioada antică. Pentru a-i asigura continuitatea, specialiștii au apelat chiar și la ajutorul tehnologiei informației: compania germană NowHere Media a prezentat un serial documentar despre cultura și limba kushunda, realizat și cu ajutorul tehnologiei VR (realitate virtuală).

Foto: Wikimedia

Potrivit lingviștilor, ceea ce face ca limba kushunda să fie specială este faptul că nu are o metodă bine dezvoltată de formare a propozițiilor, conține puține cuvinte cu conotații negative și este complet lipsită de cuvintele "da" și "nu" și de cuvinte pentru indicații. După cum a descris profesorul Bhojrar Gautam, propozițiile în limba kushunda nu au un sens concret, ci funcționează în principal într-o structură contextuală, asociativă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET