Norvegia spectaculoasă – locuri speciale în zona Sognefjord (partea I)

Site-ul oficial turistic norvegian ne oferă peste 800 de idei legate de Sognefjord (ce să vedem, ce să facem, unde și cum să mergem, ce să încercăm, unde ne putem caza, etc.). Am selectat șapte dintre ele.

Foto: Shutterstock

Sognefjord este cel mai lung și unul dintre cele mai adânci fiorduri din Norvegia, o incizie de la vest la est spre inima țării la nord de Bergen, cu o lungime aproximativă de 200 kilometri. Fiordul a fost creat de era glaciară și de schimbările climatice ulterioare: pe măsură ce gheața continentală s-a topit, s-a format peisajul văzut astăzi, cu munți înalți și văi adânci.

Harta cu cele mai frumoase locuri

Ilustrație: Nyilassy Lili

  1. Nærøyfjord
  2. Fjærlandsfjorden
  3. Biserica Hopperstad
  4. Heibergske Samlinger
  5. Lærdalsøyri – centru de somoni
  6. Cascada Vettisfossen
  7. Calea ferată din Valea Flåm

1. Nærøyfjord

Foto: Getty Images

Potrivit experților în fiorduri, datorită pereților verticali de stâncă care uneori se ridică cu peste 1700 de metri deasupra apei, Nærøyfjordeste regele neîncoronat al categoriei sale. Natura aproape neatinsă nu este o simplă iluzie, iar sentimentul este întărit de faptul că între amprentele umane care colorează sălbatica idilă picturală, adică micile gospodării și sate, nu vedem drumuri sau cărări făcute de oameni. Satul Gudvangen de la capătul fiordului este baza perfectă pentru explorarea zonei, dar înainte de a urca pe vapoarele de croazieră, să închiriem un caiac sau un SUP, să vizităm muzeul în aer liber (satul viking) Njardarheimr și să ne plimbăm la cascada Kjelfossen aflată la sud de sat.

2. Fjærlandsfjorden

Foto: Shutterstock

Fjærland este zona care înconjoară una dintre ramurile nordice ale Sognefjordului, în apropiere de Jostedalsbreen, cel mai mare ghețar al Europei continentale. O drumeție ghidată sau individuală prin regiunea ghețarilor este o adevărată aventură, chiar și cu gheața aflată din păcate în retragere. Dacă rezervăm din timp cazarea, cabana Flatbrehytta cu 18 paturi și autoservire este ideală și pentru simpla vizitare a zonei, dar și pentru plimbări mai lungi. Unul dintre cei mai spectaculoși și ușor accesibili ghețari, Bøyabreen, se află la doar 2,3 km de cabană, iar muzeul dedicat ghețarilor (Norsk Bremuseum) la numai 5 km. De ce este albastră gheața ghețarului? De ce este verde fiodul? Și cum s-au format? – pe pereții muzeului vom afla răspunsul la toate aceste întrebări și putem chiar efectua propriile experimente cu gheața milenară a ghețarului Supphellebreen din apropiere.

3. Biserica Hopperstad

Foto: Shutterstock

Datorită unei acțiuni coodonate de ultim moment a salvatorilor patrimoniului de la finele secolului al XIX-lea, și călătorii secolului al XXI-lea pot admira 28 biserici medievale din lemn în Norvegia. Clădirile realizate cu tehnologie unică (lafting) între secolele al XII-lea și al XVI-lea poartă cu ele cultura perioadei precreștine: designul și sculpturile evocă era vikingă. Biserica din lemn cu 30 de locuri din satul Vikøyri aflat în partea sudică a fiordului nu este nici cea mai mare, nici cea mai mică dintre cele rămase – însă cu „data nașterii" din jurul anului 1130, este una dintre cele mai vechi. Cu excepția navei principale și a corului, interiorul este complet schimbat în clădirea cu trei nave, care în anii 1880 a renăscut în urma muncii meșterilor din zonă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET