Ha már jól ismered Londont, és akkor is, ha nem – 5 kevésbé felkapott látnivaló a brit fővárosból

Érdemes nagyobb figyelmet szentelni a brit főváros kevésbé ismert látványosságaira, hiszen a tömeg is kisebb ezeken a helyeken.

Fotó: Pixabay

A legismertebb londoni látványosságokat már keveseknek kell bemutatni, most viszont öt olyan látnivalót ismertetünk, amelyek lehet, hogy nem éppen a legfelkapottabb helyszínek, de ha a brit metropoliszban járunk, érdemes párat felkeresni közülük.

Tate Modern

Fotó: Shutterstock

A londoni múzeumokat említve először mindenkinek a sokszor túlzsúfolt British Museum vagy a National Gallery jut eszébe, pedig a Tate Modern is fontos kulturális központ. A múzeumban a világ minden tájáról származó kortárs műalkotásokat, köztük Picasso, Dali és Warhol festményeit csodálhatjuk meg. A látogatók ingyenesen sétálhatnak a galériában, csak az időszakos kiállításokra kell jegyet váltani. A Tate Modern emellett önmagában is látványosság, hiszen a Temze partján magasodó épületet egy egykori olajtüzelésű erőműből alakították ki.

Neal’s Yard

Fotó: Shutterstock

A Seven Dials negyedben húzódó színes sikátor a Covent Garden közelében található. Kedves, eldugott hely, és már csak az épületek hangulata miatt is megéri felkeresni. Régen raktárhelyiségek voltak itt, azonban napjainkban már különféle üzletek töltik meg az utcát.

Régi Királyi Tengerészeti Főiskola

Fotó: Shutterstock

A tengerészeti múzeumhoz Greenwich városrészbe kell elutaznunk, ami több okból ajánlott: egyrészt itt található a 0. hosszúsági kört is magába foglaló Királyi Csillagvizsgáló, másrészt pedig az UNESCO szerint ez a Brit-szigetek legszebb és leglátványosabb építészeti és tájképi együttese. Az impozáns épület egykoron haditengerészeti kórházként, később pedig haditengerészeti főiskolaként szolgált. A közelmúltban a helyszínt számos film forgatási helyszínéül is használták, ilyen volt például A király beszéde, a Négy esküvő és egy temetés, A bosszúállók vagy A sötét lovag – Felemelkedés.

Churchill háborús szobái

Fotó: Shutterstock

A II. világháború alatt Winston Churchill miniszterelnök és stábja London utcái alatt húzta meg magát. Ezekben a bunkerekben viszonylag biztonságban voltak a németek légitámadásaitól, ezért a politikai döntéseket is gyakran ezekben a bunkerekben vitatták meg. Ma már bejárhatjuk a bunkereket, megnézhetjük, hogyan éltek a háború alatt, és nem utolsó sorban: megismerhetjük az elmúlt évszázad egyik legfontosabb politikusának életútját.

Churchill Arms pub

Fotó: Shutterstock

Egy másik Churchill-hely a listán, amelyik viszont már a szórakozásról szól: az 1750-ben épült pub London egyik legrégebbi kocsmája, nevét onnan kapta, hogy állítólag Churchill nagyszülei rendszeres látogatói voltak a helynek. Decemberben pedig több ezer fényfüzért helyeznek el a falakon, de a belső teret is fényárba borítják, így a Churchill Arms ilyenkor az egyik legünnepélyesebb és legvarázslatosabb hely Londonban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET