Az ország lóháton – lovas helyek Romániában

Egy arab közmondás szerint a világ lóhátról nézve a legszebb. Romániában is számtalan helyen kóstolhatunk bele a lovaglás örömeibe.

Fotó: 123rf

Romániában számtalan – kezdőket vagy a lovaglással csak próbálkozókat is fogadó – ranch és lovasklub található. Különböző természetű lófajták közül válogathatunk, és akár még a lovaglóstílust is megválaszthatjuk.

Egy vágtató ló nyergében feszíteni egyszerűnek tűnik, pedig egyáltalán nem az! A lovaglás az egyik legnehezebb és legveszélyesebb sport, itt a lovasnak teljes mértékben egy hullámhosszra kell kerülnie egy roppant erős, hozzávetőleg féltonnás állattal. Ha nincs meg az összhang, a ló ledobhatja és akár meg is sebesítheti a lovasát. Ha azonban megvan bennünk a kitartás és a türelem, a lovaglás különleges kikapcsolódást nyújt gyereknek és felnőttnek egyaránt.

Fotó: Unsplash

Fejleszti az ügyességet, és olyan izmokat is átmozgat, amelyek létezéséről korábban nem is tudtunk, legyen szó akár a karunkról, a lábunkról, de leginkább a hátunkról. Ez a sport egyúttal az életre is nevel, felelősségvállalásra tanít. A lovaglás a személyiségfejlődésünket is befolyásolja, ha ugyanis nem tiszteljük a lovat, a ló sem fog tisztelni bennünket. Ám, ha megtanulunk kommunikálni az állattal, egész életre szóló barátságot köthetünk vele.

IVÓ RIDING RANCH

Fotó: 123rf

Az izlandi lovak nyugodt, békés természetének köszönhetően a lovaglás már az első perctől kellemes és biztonságos élményt tud nyújtani. Az országban csak Hargita megyében, az ivómezejei Ivó Riding Ranchon foglalkoznak ezzel a fajtával, amelynek ügetési stílusa jelentősen eltér a megszokottól, így könnyű fennmaradnia lovon. Akik nem csak egyszerű lovastúrára vágynak, azoknak speciális gasztró lovastúrávalkedveskednek, míg a vadon szerelmesei lóháton barangolhatják be a szarvasoknak, őzeknek és muflonoknak otthont adó Ivói Vadasparkot.

HIPPARION LOVASKÖZPONT

Fotó: Hipparion

A gyergyószentmiklósi központ túrái során a 21. századi ember számára már-már elképzelhetetlennek tűnő világot és életformát fedezhetünk fel. A Hipparion főleg hosszabb, többhetes túrákra szakosodott, de ajánlanak rövid lovastúrákat is, amelyek szintén elvisznek minket a hegyek, a végtelen fennsíkok, a sötét erdők és a vadcsapások mesevilágába, ahová csakis lóháton vagy gyalog juthatunk el: érintetlen természet, tiszta levegő és határtalan lovasterepek a Hargita főgerincén, a havasi Só útján, a medvék földjén vagy a Hagymásban.

POTCOAVA LOVASKÖZPONT

Fotó: Potcoava

A panzió és a hozzá tartozó lovasközpont óriási területen fekszik, egy erdő közepén lévő tisztáson, mintegy 3 kilométerre a Gorj megyei Brebu falutól. Ideális elhelyezkedésének köszönhetően minden irányba elindulhatunk túrázni – nemcsak lóháton, de kerékpárral vagy gyalogosan is. A tiroli hegyekből származó Haflinger fajtájú, relatíve kis termetű lovak kitűnőek a kezdők számára. A Potcoava kínálatában minden megtalálható a lovaglásba való bevezetéstől kezdve a több napos erdei túrákig.

PĂNICEL TURISZTIKAI KÖZPONT

Fotó: Pănicel

Lovaglóleckék, lovas túrák haladóknak, természetjárás szekéren – ezt és még számos további kikapcsolódási lehetőséget kínál a barcarozsnyói vár tövében fekvő Pănicel Turisztikai Központ. A lovaskifutó mellett egyebek közt két szállóépület és három tó (két mesterséges, és egy természetes) várja a vendégeket – vagyis horgászattal is összeköthetjük a lovaglást. A közel 70 ezer négyzetméteres birtok ideális menedékhely, távol a város zajától, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET