Luxus és csillogás a sztratoszféra határán – a Concorde története

Sztárok, államfők, hírességek választása – ez a szuperszonikus Concorde. A több mint 50 éve tervezett repülőgépek még mindig az emberiség egyik legfigyelemreméltóbb mérnöki vívmányát jelentik.

A Concorde 1969 márciusában hajtotta végre első repülését. Egyetlen másik repülőgép sem ragadta meg ennyire a közvélemény fantáziájá – pedig csupán 20 példény épült belőle és mindössze két légitársaság használta.

Szépséges fizika

Fotó: Getty Images

A Concorde formavilága bizonyos értelemben továbbra is futurisztikus marad, annak ellenére, hogy az 1960-as évek elején készült. “Ez egy jövőkép a múltunkból“ – nyilatkozta a CNN-nek Lawrence Azerrad, a Supersonic: a Concorde dizájn és életmód című könyv szerzője. Deltaszárnyaival és a vadászgépeket idéző hegyes orrával a Concorde egészen másként nézett ki, mint bármely más utasszállító. „A formát a fizika határozta meg – mondta Azerrad. – A végeredmény valójában nagyon szép lett, de nem ez volt a forma mögötti szándék.“

Fotó: Picryl

A Concorde 27 éven át, 1976 és 2003 között állt kereskedelmi forgalomban, és mindössze négy óra alatt tette meg a London és New York közötti távolságot. A brit-francia koprodukcióban készült gép első repülése idején még a legtöbb nagy légitársaság bevásárlólistáján szerepelt, az 1973-as olajválság után azonban számos megrendelést töröltek. Csupán a British Airways és Air France üzemeltetett Concorde repülőgépeket, két másik társaság – a Singapore Airlines és az azóta megszűnt International Airways Braniff – pedig bérleti szerződést kötött néhány járatra.

A vég kezdetét 2000. július 25-e jelentette, amikor az Air France által üzemeltetett egyik Concorde a párizsi felszálláskor a kifutópályán maradt anyagok miatt kigyulladt és lezuhant, 113 ember halálát okozva. És bár a tragédia elszigetelt eset volt a típus szinte makulátlan szolgálati történelmében, a baleset arra kényszerítette a British Airways és az Air France légitársaságokat, hogy a biztonság feljavítása érdekében a földön tartsa flottáját. A szolgáltatás végül 2001 novemberében indult újra, de a Concorde nem élte túl a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után bekövetkezett változásokat. A növekvő költségek veszteségessé tették a Concorde gépeket, így az utolsó járat 2003. október 24-én szállt le a Heathrow repülőtéren.

Andy Warhol is magával vitte az evőeszközét...

Fotó: Flickr

Csomagcímkék, játékok, evőeszközök, gyufák, pénztárcák és sok más termék – a Concorde önmagában egy brand volt, és az eredeti termékeket most magas áron kínálják az eBay-en. Egyesek rendkívül keresettek közülük, mint például az ipari formatervezés atyjának számító, az Air France járatainak belsejét is megálmodó Raymond Loewy által megálmodott kiegészítők. Ő akkoriban futurisztikusnak számító megközelítést alkalmazott, a székek, fejtámlák, szövetek tervezésétől egészen a – valószínűleg – leghíresebb dizájnjáig, a rozsdamentes evőeszközökig. Úgy tartják, hogy még a pop-art művészeti irányzat atyja, Andy Warhol is magával vitte nemcsak saját, de még a mellette ülő evőeszközeit is...

Az utastársam: Paul McCartney

Fotó: Getty Images

A mindössze mintegy 100 ülőhellyel, de a más járatok első osztályánál magasabb jegyárakkal rendelkező gép gyorsan megteremtette az exkluzivitás auráját. A Concorde-élmény pedig a londoni, párizsi vagy New York-i repülőterek egyedi várótermeiben kezdődött. „ Olyan volt, mint egy társasági klub az égben – mondta Azerrad. – Utastársad lehetett az egész géppel együtt Beatles-dalokat éneklő Paul McCartney, vagy Phil Collins, aki azért utazott ezzel a hires repülővel, hogy egyazon napon léphessen fel a nagy-britanniai és amerikai Live Aid-koncerteken. És persze az angol királynő, a pápa, valamint számos államfő is szerepelt az utasok között.“

Elképesztő magasságokban

Foto: Picryl

A 2000 km/óra feletti sebesség mellett izgalmas volt a hagyományos repülőgépeknél nagyobb magasságban való repülés élménye is – hiszen a Concorde 9000 helyett 18 ezer méteren repült. „Azon a magaságon már látható a Föld görbülete“ – mondta Azerrad.

Jelenleg több olyan projekt is zajlik, amelyek visszahoznák a szuperszonikus utasszállítást. De mielőtt megvalósulnának, elkerülhetetlen az összehasonlításuk azzal a gyönyörű hattyúval, amely az egészet elindította.

AMI MÉG ÉRDEKELHET