Győzött a tömegturizmus? Peru megemeli a felső látogatói határt a Machu Picchu-n!

Miközben más világhírű célpontok a túlzott turizmus negatív hatásainak korlátozására törekszenek, Peru az ellenkező irányba tesz lépéseket, hogy visszahozza a távolmaradó látogatókat.

Fotó: Shutterstock


A dél-amerikai ország kulturális minisztériuma bejelentette, hogy a jövő évtől kezdve megnöveli az engedélyezett napi látogatói számot az ország legismertebb turisztikai célpontján a Machu Picchu inka fellegváron.

A Machu Picchu jelenlegi 3600-3800 közötti napi látogatói létszámhatára 2024. január 1-jén már napi 4500-ra emelkedik, de bizonyos időszakokban akár 5600 látogatót is engedélyeznek majd. Az impozáns 15. századi hegyi romváros világszerte sokak bakancslistáján szerepel, ám a COVID-19 járvány utáni turisztikai boom, illetve a perui politikai zavargások miatt korlátozták a napi látogató számot. Az országba látogató turisták száma a járvány előtt elérte az évi 4,5 millió látogatót, ám ez 2023-ra 2,2 millióra csökkent.

Fotó: Pixabay

A most felülvizsgált és a korábbinál nagyvonalúbb napi látogatói felső határt a turisztikai szakértők úgy értelmezik, mint a kormány egyértelmű jelzését, hogy az ország biztonságos és szívesen látja a külföldi látogatókat. Peru számára mindez azért fontos, mert a turizmus a GDP mintegy 4%-át adja és mintegy 1,4 millió munkahelyet biztosít az országban.

Fotó: Unsplash

A Machu Picchu körülbelül 2500 méter magasan fekszik Peru délkeleti részén, mintegy 130 kilométerre a régió fővárosától, Cuscótól. Pachacutec inka uralkodó parancsára épült, és 1981-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

A legtöbb látogató számára a Machu Picchu és a Szent Völgy meglátogatása magában foglalja a Limába, majd Cuscóba való repülést, némi magassági akklimatizációt, valamint a fellegvárhoz vezető vonatutat vagy akár gyalogtúrát. A régió rengeteg látnivalót kínál, például a helyi és a gyarmati kultúra gazdag keverékét, sóbányákat és más inka emlékeket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET