Madeira – az örök tavasz szigete

Az Atlanti-óceáni sziget valóságos édenkert, ahol viszonylag kicsi területen számos természeti csodája megtalálható. Ráadásul a sziget újévi hangulata hivatalosan is világrekorder.

madeira
Fotó: 123rf


A Portugáliához tartozó Madeira 1000 km-re, másfél órás repülőútra fekszik Lisszabontól, nagyjából a marokkói Casablancával azonos földrajzi szélességen, mintegy 600 km-re Afrika partjaitól. Madeira és jóval kisebb társszigete, Porto Santo valójában egy óceáni vulkanikus hegység csúcsai, amelyek magasan kiemelkednek az Atlanti-óceánból. A nappali hőmérséklet a téli hónapokban is 20 fok körül alakul és az óceán fűtő hatása miatt éjszaka sincs sokkal hidegebb.

Buja dzsungel

Fotó: Unsplash

Vízesés az elvarázsolt tájban

A rendkívül kedvező éghajlatnak köszönhetően itt a világ minden gyümölcse és zöldsége megterem, az óceán pedig bőségesen ellátja a sziget lakóit halfélékkel és a tenger gyümölcseivel. És akkor még nem is ejtettünk szót az egykori portugál gyarmatbirodalom országaiból betelepített különleges növényekről, színpompás virágokról, amelyek dúsan burjánzanak úton-útfélen. Ez a hihetetlen sokszínűség és az életöröm köszön vissza az év végi ünnepek alkalmával is.

A „Festa” hónapja

Fotó: Getty Images

Kalózkarácsony Funchalban

A madeiraiak a decembert a „Festa" (portugálul bulit, partit, ünnepet jelent) hónapjának is nevezik – a sziget minden települése varázslatos fényekbe és karácsonyi dekorációkba öltözik. Egymást érik a különféle ünnepi közösségi események, a karácsonyi vásárok, a szabadtéri koncertek. A házakat is gazdagon feldíszítik fényfüzérekkel és virágokkal, és mindegyik kertben „lapinha", azaz a betlehemi jászolhoz hasonló, de annál jóval részletesebb jelenetkompozíció látható, amely Jézus születésének történetét meséli el.

Madeira fővárosában, Funchalban december 23-án tartják a piacozó éjszakát, amelynek fő helyszíne az egyébként is kihagyhatatlan látványosságnak számító farmerpiac (Mercado dos Lavradores). A másnapi ünnepi vacsorához ekkor vásárolják meg a zöldségeket, gyümölcsöket, virágokat és a friss halat. A szenteste előtti napokban tartott hagyományos misék után az emberek összegyűlnek a templomok előtti tereken és karácsonyi dalokat énekelnek, miközben mézes kekszet és házi finomságokat osztanak meg egymással.

A világ legnagyobb tűzijátéka

Az ünnepi időszak csúcspontja a minden képzeletet felülmúló, grandiózus szilveszteri tűzijáték, amely 2006-ban hivatalosan is Guinness-rekord lett, azaz a világ legnagyobb tűzijátékaként ismerték el. A funchali amfiteátrumban, a parti sétányokon, az óceánon horgonyzó hajókon és Porto Santo szigetén felállított állomásokról kilőtt rakéták nyolc percen keresztül fényesen ragyogó burkot varázsolnak Madeira köré, hogy a sziget ezer színével köszöntsék az új esztendőt.

Itt megnézhetjük a Guinness-rekorder tűzijátékot: 

www.youtube.com

madeira fireworks new years eve 2006/2007
AMI MÉG ÉRDEKELHET