Varázslatos téli kirándulóhelyek Magyarországon

Mesebeli hangulatú, csodálatos kilátást nyújtó tájak.

Fotó: Shutterstock


Azért, hogy olyan téli tájakkal találkozzunk, amelyektől legszívesebben dalra fakadnánk, nem kell egészen osztrák alpesi településekig utaznunk. Magyarország is tele van mesebeli természeti, vagy éppen ember alkotta látnivalókkal. Mutatunk párat ezek közül azoknak, akik ugyanannyira szívesen fedezik fel az országot a hűvös hónapokban, mint a nyári melegben.

​BÉLKŐ-HEGY

Fotó: Instagram

A 815 méter magas Bélkő-hegy festői mészkőszikláit jó időben rengeteg kalandor látogatja, annak ellenére, hogy a sziklamászást 2008-ban betitották Télen viszont jóval csendesebb a táj, tökéletes lehetőséget kínál egy meditatív sétára a Bélapátfalva határán kezdődő, hat kilométeres és hét állomásból álló Bél-kő tanösvényen. A bükki erdőkben egy horgásztó is megbújik, de a ciszterci apátság épületét is érdemes felkeresni.

GOMBOSHEGYI PINCESOR

Fotó: Instagram

A magyar hobbitfalunak is nevezett Gomboshegyi Pincesor egy igazi tündérmese-világ képével várja látogatóit. Az apró házikókkal teli tokaji borvidéken nem csak túrázni lehet, például a Megyer-hegyi tengerszemhez vagy a Rákóczi-várhoz, hanem az egész évben nyitva álló borospincékben megkóstolhatjuk a helyi fogásokat és a világhírű tokaji borokat.

​SZELIM-BARLANG

Fotó: Instagram

Jelentős régészeti és őslénytani lelőhelyként a Tatabánya közelében, mintegy 300 méter magasan található Szelim-barlang Magyarország fokozottan védett barlangjai közé tartozik. Mozirajongóknak az Eragon című filmből lehet ismerős, amelynek néhány jelenetét itt forgatták. A közelében található Turul-emlékműtől egy tanösvény vezet barlang bejáratához. Északi irányba tovább sétálva jutunk el a Ranzinger Vince-kilátóhoz, amelyről csodálatos kilátás nyílik Tatabányára.

GRABENISA BUDDHISTA KÖZPONT

Fotó: Instagram

A világ legnagyobb hangtáljával rendelkező buddhista szentélyt Nógrád vármegyében, a Cserhát közepén található apró falu, Garáb rejti el a világ zajától. Előzetes egyeztetés esetén az ázsiai kultúra rajongói egy hangfürdő keretében akár meg is hallgathatják a 233 centiméteres átmérőjű és 2,5 tonnás Samsara hangtál zenéjét. A szentély lábánál található fogadóban pedig megpihenhetnek a fáradt utazók. A szintén a környéken található, Isten tenyere néven ismert kilátópontról az éleslátásúak akár Hollókőig is elláthatnak.

MAKÓI LOMBKORONA TANÖSVÉNY

Fotó: Instagram

Magyarország délkeleti sarkában, a Maros mentén épült ki ez a tíz részből álló, összesen 191 méter hosszú tanösvény. A Lombkorona sétányt követve, megismerkedhetünk a környék élővilágával, átsétálhatunk egy függőhídon, lecsúszhatunk egy csúszdán, és végül megpihenhetünk a hires makói hagymát formázó teraszon. A séta után felkereshetjük a Hagymatikum fürdőt, de választhatjuk a helyi pince borkóstolását is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET