Kíváncsi vagy a letűnt korok eleganciájára? Keresd fel ezeket a kastélyokat!

Íme 3 felújított magyarországi kastély – nézd meg őket új pompájukban!

Ezek a lenyűgöző paloták nyaralónak vagy másodlagos rezidenciának épültek és a múzeumi tárlatok segítségével tökéletesen beleláthatunk, hogyan élt a 18. századi arisztokrácia Magyarországon.

​Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Fotó: Nádasdy-kastély

A Tudor-stílusú nádasladányi Nádasdy-kastélyban nemcsak a csodálatos könyvtárterem, hanem a Borgiák című sorozat díszletei is a mesék birodalmába repítenek. Interaktív, múltidéző bejárásokon vehetünk részt, így a legkisebbek is játékosan, kötetlenül ismerkedhetnek meg a magyar történelemmel, a csatákkal, az arisztokrata családok történeteivel, de ugyanilyen részletességgel láthatnak bele a korabeli emberek hétköznapjaiba is.

​Esterházy-kastély, Tata

Fotó: Esterházy-kastély

2021-ben, nyár elején adták át a felújított kastélyt, ahova addig a nagyközönség nem tudott bemenni, mert az épület kórházként üzemelt. A gyönyörűen renovált Esterházy-kastélyban tényleg úgy érezzük, mintha visszarepültünk volna az időben. Az eredeti tervek alapján egyébként ennél is díszesebb, monumentálisabb palota épült volna Tatán, de a megrendelő, Esterházy Miklós gróf korai halála miatt ez meghiúsult, így 1751 és 1806 között épült meg a „szerényebb" változat.

​Festetics-kastély, Dég

Fotó: Festetics-kastély

A 2022-ben zárult felújítást követően a dégi Festetics-kastély bármikor látogatható, de kérhetünk idegenvezetést is, amit előtte le kell foglalni foglalni a kastély honlapján. A palota közel van Budapesthez, de olyan, mintha egy másik világba érkeznénk, amikor lekanyarodunk a parkhoz és meglátjuk a kertet, a tavat és a Hollandi-házat a mesterséges szigeten. A kastélyt Pollack Mihály tervezte, akinek a nevéhez köthető még a Magyar Nemzeti Múzeum, a Sándor-palota a Budai várban, a Deák téri evangélikus templom vagy a Ludovika Akadémia budapesti épülete. Az 1812-ben megépült kastély a Festetics család nyaralójának készült, ma állandó és időszaki kiállításoknak ad otthont.

AMI MÉG ÉRDEKELHET