5 reguli de aur al gătitului la ceaun

Întrebări și răspunsuri importante despre gătitul în aer liber.

Foto: 123rf

„Debutanţii" în ceea ce priveşte gătitul la ceaun se confruntă cu numeroase dileme. Unde şi cum putem să facem focul, cum să fie ceaunul, cum să gătim în acesta? Iată răspunsurile la cele mai importante întrebări!

Foto: littleisland.org

Condiţiile de bază ale gătitului în aer liber: după ce alegem cu grijă locul unde facem focul, să fim atenţi ca în jurul şi deasupra flăcărilor să nu fie materiale care ard uşor (inclusiv crengi) cel puţin pe o rază cu diametrul de 3 metri. Întotdeauna să avem la îndemână materiale potrivite pentru a stinge focul (apă sau nisip), şi niciodată să nu lăsăm focul nesupravegheat. Dacă e vânt, să fim şi mai atenţi la aceste lucruri!

Foto: Unsplash

1. Cum să facem focul?

Dacă este posibil, să nu folosim surcele artificiale pentru aprindere. Să adunăm iarbă sau frunze uscate, crengi subţiri care vor fi la baza focului, şi după aprindere să le acoperim piramidal cu crengi tot mai mari. Când puterea focului creşte, putem să punem buşteni mai mari. Bucăţile de lemne să nu depăşească în niciun caz limita inelului de foc. Să punem lemnele pe focul aprins cu mişcări hotărâte, şi să nu folosim niciodată lemne verzi şi umede care trosnesc şi scot mult fum.

2. Pe cel fel de foc să gătim?

Pentru gătit să încercăm să facem mereu foc mediu sau mai mic – flăcările mai mici pot fi crescute uşor, în schimb cele mari se reduc mai greu. În general felurile la ceaun se gătesc încet, fierbându-le la foc uniform încet. Dacă bate vântul, să acoperim flacăra, altfel nu încălzeşte uniform.

3. Cum să fie ceaunul?

În ceaunul de cupru mâncarea se găteşte uniform, cuprul fiind un bun distribuitor al căldurii. În schimb se decolorează uşor dacă intră în legătură cu acid sau oţet. Ceaunul de fier nu este atât de sensibil, dar dacă stă mult timp nefolosit, rugineşte – din acest motiv se păstrează uns cu grăsime. Ceaunul de email este uşor de curăţat, cea mai bună alegere rămâne totuşi cel inoxidabil, preţul ridicat fiind compensat de rezistenţa în timp.

4. Când mâncarea fierbe…

În ceaun se poate găti orice fel de mâncare. Să-l fixăm la o înălţime potrivită, pentru ca flăcările să nu-i atingă fundul. Mâncarea nu trebuie amestecată, în schimb ceaunul poate fi rotit cu mişcări bruşte.

5. Cum se stinge cu siguranță focul?

Întotdeauna să stingem focul când terminăm de gătit. Acesta se poate reaprinde din jăratic, de aceea trebuie stins cu apă, şi în final acoperit cu nisip.

UNDE PUTEM SĂ FACEM FOC?

Foto: Unsplash

  • În păduri şi pe câmp putem aprinde focuri doar în locurile special desemnate.
  • În grădină, gătitul la ceaun sau pe grătar este permis oricând, dar numai sub supraveghere permanentă.
  • În România activităţile de picnic sunt reglementate prin lege. Mai multe informaţii aici.
AMI MÉG ÉRDEKELHET