Mâncăruri și băuturi de evitat în timpul vacanței

La ce alimente să fim atenți dacă nu vrem să mergem mai des la toaletă când suntem la plajă sau ne plimbăm prin oraș?

Foto: Pixabay

Un călător cu experiență nu merge nicăieri fără medicamente și săruri, dar, din fericire, acestea nu sunt întotdeauna necesare decât dacă nu suntem suficient de atenți unde și ce mâncăm și bem.

PRODUSE LACTATE CRUDE

Foto: Shutterstock

Piețele sunt peste tot o experiență grozavă, dar produsele lactate crude nu merită încercate în locuri în care nu putem fi siguri că sunt proaspete și pasteurizate. Femeile însărcinate trebuie să aibă mare grijă și să evite astfel de brânzeturi sau produse lactate nepasteurizate. Nu este recomandat nici vârstnicilor sau copiilor, deoarece și la aceștia bacteria Listeria monocytogenes poate provoca toxiinfecții alimentare severe.

APĂ DE LA ROBINET ȘI CUBURI DE GHEAȚĂ

Fotó: Pixabay

Apa de la robinet este sigură în majoritatea stațiunilor și orașelor europene, dar întotdeauna să fim precauți și să întrebăm proprietarul, ghidul turistic sau personalul hotelului dacă recomandă utilizarea apei de la robinet. Dacă nu este limpede în mod evident, să nu riscăm și să cumpărăm apă îmbuteliată. Sunt locuri în care apa de la robinet este atât de contaminată încât nu este recomandată nici măcar pentru spălatul pe dinți – să întrebăm și acest lucru! Riscul ca apa să fie contaminată de bacterii sau paraziți este mai mare în America Latină, Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

În țările în care apa de la robinet nu este sigură, nici gheața nu este, fiind făcută din apă de la robinet. Și chiar dacă o punem într-o băutură răcoritoare carbogazoasă, ne putem înbolnăvi de la ea la fel cum am face dacă am bea apă de la robinet. Trebuie să fim foarte atenți la acest lucru și în hotelurile all-inclusive din Asia și America Latină, să cerem mai degrabă băuturi răcoritoare răcite și apă îmbuteliată și, în consecință, este mai bine să uităm de cocktailuri.

Diareea cauzată de bacteria Escherichia coli (e.coli) afectează 30-70% dintre călătorii din întreaga lume tocmai din cauza gheții.

Băuturile răcoritoare care pot fi consumate nelimitat în hoteluri sunt foarte atractive, dar și periculoase, deoarece cola sau limonada din automatul de băuturi se face din sirop diluat cu apă de la robinet.

SCOICI PROASPETE ȘI SUSHI

Foto: Pixabay

În cazul unei vacanțe pe litoral, este aproape evident că vrem să gustăm fructe de mare proaspete în fiecare zi, dar și acest lucru merită făcut cu înțelepciune și nu trebuie să le consumăm crude. Stridiile stricate, învechite sau alte midii crude ne pot îmbolnăvi nu doar pentru 1-2 zile, ci timp de câteva săptămâni, așa că nu merită să riscăm o vacanță întreagă. Dacă este posibil, să alegem scoici și melci fierți și să nu mâncăm scoicile care nu s-au deschis în timpul tratamentului termic și al gătitului.

Alimentele crude de origine animală sunt întotdeauna periculoase, se strică foarte repede, mai ales în climat cald și umed. Să consumăm sushi doar dacă peștele sau crabul din care este făcut a fost prins sub ochii noștri și să-l mâncăm imediat. Acest lucru este valabil nu numai pentru pește, ci și pentru pui, smântână și ouă.

FRUCTE, LEGUME – DOAR CU GRIJĂ!

Foto: Pixabay

Nu peste tot este suficient să spălăm fructele, în Orientul Îndepărtat și America de Sud, de exemplu, merită să spălăm bine și să decojim totul înainte de consum. În locurile în care apa de robinet nu este potabilă, nu merită să ne deranjăm cu spălatul, mai degrabă să alegem fructe cu coajă groasă: banane, portocale, pe care înainte de decojire să le frecăm cu apă cu detergent.

Feliile de pepene răcite cu gheață și salatele de fructe servite într-un potir sunt foarte gustoase și deosebit de bune când este cald, dar din păcate nu sunt alimente sigure. Coaja pepenilor este expusă la infecția cu e.coli din cauza fertilizării și nu peste tot este spălată bine, iar pulpa fructului este, de asemenea, contaminată cu cuțitul în timpul tăierii. Iar la căldură, salmonella și e.coli se înmulțesc teribil de repede.
AMI MÉG ÉRDEKELHET