4 preparate vietnameze bizare pe care trebuie să le încerci o dată în viață

Există câteva mâncăruri tradiționale vietnameze care îi vor pune la încercare chiar și pe cei mai curajoși aventurieri într-ale gastronomiei.

Preparate vitenameze
Foto: Shutterstock

Aromele bucătăriei vietnameze se simt și în Europa, dar când te afli în țară te așteaptă câteva surprize gastronomice. Următoarele preparate reprezintă o parte importantă a bucătăriei vietnameze, fiind adesea comercializate de către vânzătorii stradali și în piețe. Încearcă-le!

Trung vit lon sau balut - Oul de rață fertilizat

Foto: Shutterstock

Categoric în fruntea listei de alimente ciudate din Vietnam se află oul de rață fertilizat, care este exact ceea ce pare: un embrion de pasăre parțial format încă în interiorul oului. Embrionul este lăsat să crească, apoi este gătit și servit cu frunze de busuioc și sos de lime și ardei iute. O sursă bogată de proteine, este adesea consumat la micul dejun. În afară de rață, se mai prepară și din ouă de prepeliță.

Ga Tan Den – Pui negru în supă de ierburi

Această supă, care apare adesea în dieta vietnameză, este apreciată în special pentru proprietățile sale medicinale. Supa este preparată din ierburi chinezești și fructe uscate (inclusiv chimen, curmale uscate și fructe de goji) și o rădăcină foarte amară care, deși nu trebuie mâncată, este un aromatizant foarte special. Supa poate fi făcută și cu pui obișnuit cu carne ușoară, însă puiul negru - o specie aparte vietnameză - este cea care completează de-adevăratelea felul de mâncare.

Preparate din melci de mare

Fotó: Shutterstock

Bún ốc sau supa de melci, este un preparat tradițional în special în nord, în jurul orașului Ha Long, dar la vânzătorii stradali sunt disponibile și alte tipuri de mâncăruri din melci. În Vietnam, unele feluri de mâncare se pot găsi doar în anumite momente ale zilei, iar melcii sunt comercializați mai ales seara. Protocolul de comandă este important și el: mai întâi se alege tipul de melc, apoi metoda de gătit și, în final, sosul sau condimentul. Ingredientele populare includ roiniță și ghimbir, sos de tamarind și ceapă verde.

Sânge coagulat, sau huyet

Oricine a fost la un sacrificiu clasic de porci nu este străin de ideea că sângele coagulat, sau sângele prăjit, poate fi o delicatesă populară. În Vietnam, sângele animal coagulat și fiert este numit huyết sau budincă de sânge. Un ingredient popular în multe bucătării asiatice, inclusiv vietnameză, chineză și coreeană, care de obicei este adăugat la un alt preparat, cum ar fi supa.

AMI MÉG ÉRDEKELHET