Bucătărie mondială: 7 feluri de mâncare din Vietnam care nu trebuie ratate!
Supa Pho este primul lucru la care ne gândim când vine vorba de bucătăria vietnameză, dar bineînțeles că gastronomia lor este mult mai bogată decât atât.

Influențată de trecutul colonial francez și de țările vecine – China, Laos, Cambodgia și Thailanda – bucătăria vietnameză ascunde o mulțime de arome exotice. Hai să vezi ce să încerci!
Bánh xèo și Banh khot
Foto: Shutterstock
Este o clătită crocantă din făină de orez și praf de turmeric, care este umplută cu carne de porc, creveți, ceapă tocată și muguri de fasole. Se servește cu ierburi proaspete și un sos de pește răcoritor cu limetă. Banh khot este versiunea mini a lui bánh xèo, cu un singur crevete la mijloc. Aceste bucăți sunt prăjite într-o tavă specială din fontă, astfel sunt crocante la exterior și moi în interior.
Goi xoai
Morcovul, ceapa și mangoul necopt sunt amestecate cu ierburi precum menta, busuiocul thailandez și coriandrul înainte de a fi stropite cu un sos pe bază de nuoc cham și limetă. Salata este acoperită cu creveți fierți sau carne uscată de vită și apoi decorată cu arahide prăjite.
Thit kho
Foto: Shutterstock
Carnea de porc caramelizată (se folosește zahăr și sos de pește, dar în unele locuri și apă de cocos) se prepară în mod tradițional pe grătar cu cărbune într-o oală de lut. În restaurante se prepară pe vatră, dar se servește tot într-o oală de lut cu orez alb la aburi și legume fierte. Există și o versiune făcută din somn, numită “ca kho to”.
Goi cuon
Poate că în trecut am gustat deja cha gio, un rulou prăjit în ulei până devine crocant, dar omologul său „proaspăt” este o alternativă de aperitiv mult mai ușoară și mai sănătoasă – se mai numește și rulou de vară. Feliile de carne de porc, creveți, salată verde și mentă – împreună cu fideaua – sunt înfășurate frumos într-o foaie de orez transparentă înainte de a le putea înmuia în sos hoisin cu arahide.
Bun bo
Bulionul consistent de vită este gătit cu multă roiniță și aromatizat apoi cu pastă de creveți, zahăr și ulei de chili. Mâncarea vine cu tăiței din orez care sunt alunecoși, ușor de mestecat, acoperiți cu carne – felii subțiri de porc și vită – și serviți cu limetă și ierburi.
Rau muong xao toi
Foto: Shutterstock
Spanacul de apă este o legumă foarte comună în Vietnam, deoarece clima tropicală a țării creează condiții ideale pentru cultivarea lui. De cele mai multe ori se prăjește cu mult usturoi (chiar și cu un pic de sos de pește și zahăr) și se consumă cu orez gătit la aburi. Dacă vrem să îl preparăm acasă, să cumpărăm spanacul proaspăt, verde. Dacă frunzele sunt moi și ofilite, nu mai pot fi folosite.
Bo kho
Versiunea vietnameză a tocanei chinezești de vită făcută la aburi are arome mult mai bogate. Felul principal, fiert ore întregi, se condimentează cu anason stelat, cuișoare, scorțișoară, ceapă și usturoi. Bucățile de vită se prăjesc, iar înainte să devină moi, se pun în oală și se presară morcovi proaspeți peste ele. Acest fel de mâncare merge cu orez sau paste, dar localnicii îl mănâncă de obicei cu baghetă proaspăt coaptă.
- Șase mâncăruri finlandeze speciale ce merită încercate! ›
- Top 10 orașe cu cel mai bun street food ›
- Bucătărie mondială: cum și din ce este făcut cușcușul? ›
- Tradiții bizare de Paște din întreaga lume ›
- La grătar – hai să descoperim câteva reţete delicioase ›
- 5 alimente interesante din țările scandinave ›
- Cum se face bagheta franțuzească tradițională? ›
- 7 feluri de mâncare bizare din festinele romane antice ›
- Cașcavalul parmezan, aflat sub protecție europeană ›