Maramureş: în urma timpului statornic – Partea a II-a

Una dintre mândriile României, o zonă cu posibilităţi infinite din punct de vedere turistic: Maramureş.

Foto: 123rf

Cu un peisaj pitoresc care încântă privirea şi ofertă turistică de mare varietate, Maramureşul a devenit celebru şi dincolo de graniţele ţării. Care e secretul acestei zone unice?

Atmosferă autentică

Foto: 123rf

Cimitirul Vesel din Săpânța

Atmosfera autentică maramureșeană poate fi regăsită în special în satele din valea râurilor Iza şi Mara. În afară de Bârsana și Săpânța (renumită pentru Cimitirul Vesel), o astfel de localitate este Preluca Nouă, considerată și cel mai frumos sat din România sau punctul de plecare al căii ferate Mocănița, Vișeul de Sus. Dar dacă avem timp doar pentru o vizită, atunci aceasta să fie Breb, unde probabil că nu putem evita invitația localnicilor amabili și unde putem să aruncăm o privire în atelierul mai multor meșteri tradiționali. În satul cu biserica de lemn din secolul XVI şi porți impunătoare, fundația Prințului Charles a cumpărat mai multe imobile.

Gospodărie tradiţională

Foto: 123rf

Mulţi săteni se ocupă aici de turism rural, incluzând și masă – e bine să optăm pentru aceasta, căci bucatele făcute cu inimă n-au pereche. Specialitatea ciobanilor este un fel de mâncare cu brânză de oaie, lapte și mămăligă, numit balmoș. O altă specialitate locală: sarmalele cu păsat.

Breb poate fi punctul de pornire al unei călătorii în Maramureș. În triunghiul format de Mara, Cosău și Creasta Cocoșului din Munții Gutâi parcă s-a oprit timpul, fiind scena ideală pentru o deconectare activă: lungimea traseelor de drumeție este de 69 km, a traseelor de ciclism de 164 km, dar găsim aici şi 37 de trasee de căţărare amenajate și omologate. În Rezervația Creasta Cocoșului putem practica şi zborul cu parapanta.

Idilă montană

Foto: Unsplash

Alte peisaje dramatice ne aşteaptă la întâlnirea a trei judeţe (Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava) în Munţii Rodnei, unde împrejurimile oferă o mare varietate turistică. Pe lângă excursiile pe jos putem să cutreierăm munţii călare sau să descoperim tezaurul speologic al zonei. În Ţara Lăpuşului, în sudul judeţului Maramureş, găsim biserici şi mănăstiri izolate, lacuri, păduri şi păşuni, uliţe de ţară şi gospodării tradiţionale.

O excursie cu familia în Maramureș trebuie planificată cu atenție – sunt atât de multe de văzut, încât dacă am dori să vedem totul, ar fi obositor chiar și pentru adulți, nu doar pentru copii. Selecția este obligatorie – sau putem opta pentru un sejur de mai multe săptămâni…

AMI MÉG ÉRDEKELHET