KIA EV9 – SUV de categorie înaltă, cu propulsie electrică

Kia se îndreaptă spre sustenabilitate cu EV9, adoptând materiale ecologice și biomateriale pe drumul către neutralitatea amprentei de carbon.

Kia EV9
Foto: Kia Motors

Kia a dezvăluit detaliile complete despre Kia EV9, primul său SUV vârf-de-gamă 100% electric cu trei rânduri de scaune, care aduce un concept, un design și tehnologie împrospătate și conduce transformarea rapidă a mărcii într-un furnizor de soluții de mobilitate sustenabilă în era electrificării. Kia va începe precomenzile pentru modelul EV9 pentru piața coreeană în al doilea trimestru al anului 2023. Kia EV9 și EV9 GT-Line vor fi comercializate pe piețele globale din a doua jumătate a anului.

Foto: Kia Motors

Bazat pe platforma E-GMP, noul Kia EV9 asigură performanțe robuste, completate de o autonomie 100% electrică de peste 541 km, conform standardului WLTP. Capacitatea de încărcare ultra-rapidă de 800 de volți permite reîncărcarea acumulatorului modelului EV9 cu suficientă energie pentru a alimenta automobilul pentru a parcurge 239 km în aproximativ 15 minute. Automobilul are un ampatament de 3.100 mm, susținut de roți de 21, 20 sau 19 inci. Cu o lungime totală de 5.010 mm, are 1.980 mm lățime și 1.755 mm înălțime, afișând un aspect îndrăzneț și contemporan, păstrând totuși caracterul său unic.

Foto: Kia Motors

Partea frontală a modelului EV9 emană claritate prin liniile și suprafețele sale ascuțite și bine definite.

Semnătura sa „Digital Tiger Face” își prezintă identitatea unică: are două grupuri de lămpi mici în formă de cub, adiacente fiecărui bloc optic. Pe lângă modelul standard, Kia a dezvăluit designul versiunii GT-Line, care prezintă un aspect estetic unic care îl deosebește de modelul standard. Barele de protecție față și spate, roțile și portbagajul de pe plafon au suferit o transformare, îmbrăcând modelul cu o paletă distinctivă de culoare neagră. Dincolo de exteriorul său uimitor, EV9 oferă și performanță datorită unui coeficient aerodinamic impresionant de 0,28. Acest lucru a fost realizat prin implementarea mai multor funcții avansate, a unui scut de protecție sub caroserie sculptat 3D - covex în față și concav în spate – premieră la Kia, roți aerodinamice și fante de aer inovatoare integrate în bara de protecție față.

Foto: Kia Motors

Kia EV9 oferă o gamă largă de opțiuni pentru configurarea scaunelor, care răspund nevoilor diverse ale unei familii. Modelul oferă configurații cu șapte și șase locuri și o multitudine de opțiuni pentru scaunele din al doilea rând, în total până la patru, potrivite pentru diferite situații, cum ar fi deplasarea, încărcarea la stație și odihna. Primul rând are scaune de relaxare care asigură o postură confortabilă pentru odihnă. Al doilea rând, pentru prima dată printre modelele EV globale, oferă patru opțiuni de scaune, inclusiv banchetă cu 3 locuri, scaune independente de bază, de tip relaxare și de tip pivotant cu două locuri, oferind clienților posibilitatea să aleagă dintr-o gamă largă de moduri de utilizare.

Când este echipat cu scaune de relaxare pentru al doilea rând, EV9 permite ocupanților din primul și al doilea rând să adopte împreună o poziție înclinată în timp ce SUV-ul se încarcă la stație. Cu opțiunea scaunului pivotant, scaunele din al doilea rând se rotesc la 180 de grade pentru a permite purtarea de discuții cu cei așezați în al treilea rând.

Ocupanții din al treilea rând au la dispoziție mufe de încărcare pentru dispozitive și suporturi pentru pahare.

Foto: Kia Motors

EV9 oferă o gamă largă de configurații pentru sistemul de propulsie electric bazate pe platforma E-GMP.

O baterie de 76,1 kWh este oferită exclusiv pentru modelul standard cu tracțiune spate (RWD), în timp ce o baterie de 99,8 kWh este oferită atât în variantele cu tracțiune spate (RWD), cât și în variantele cu tracțiune integrală (AWD).

Modelul cu autonomie extinsă RWD Long Range utilizează un motor electric de 201 CP și 350 Nm, oferind SUV-ului capacitatea de a accelera de la 0 la 100 km/h în 9,4 secunde, după cum arată datele preliminare. De asemenea, propulsat de un singur motor electric, cu o variantă mai puternică de 215 CP, modelul Standard RWD EV9 poate accelera de la 0 la 100 km/h în 8,2 secunde.

Versiunea cu tracțiune integrală (AWD) este echipată cu două motoare electrice care împreună eliberează o putere totală de 380 CP și un cuplu combinat de 600 Nm. Această combinație puternică permite SUV-ului să ajungă de la 0 la 100 km/h în doar 6,0 secunde. Niveluri și mai mari de performanță sunt disponibile cu funcția opțională „Boost”, disponibilă pentru achiziție ulterioară de la Kia Connect Store. Cuplul combinat este propulsat la o valoare excepțională de 700 Nm, permițând modelului EV9 să accelereze de la 0 la 100 km/h în 5,3 secunde.

Foto: Kia Motors

EV9 vine cu funcționalitatea Vehicle-to-Load (V2L) prin unitatea sa integrată de control a încărcării (ICCU), permițând descărcarea energiei din bateria automobilului. Familiile pot folosi până la 3,68 kW de putere pentru laptopuri sau echipamente de camping. Numeroasele tehnologii revoluționare includ sistemul Highway Driving Pilot (HDP), disponibil pentru versiunea Kia EV9 GT Line, care permite conducerea autonomă condiționată de Nivel 3 pe piețele selectate. De asemenea, introduce pentru prima dată magazinul online Kia Connect Store, care permite clienților să achiziționeze funcții și servicii digitale la cerere, oferindu-le flexibilitatea de a alege funcțiile pe care le doresc și de a îmbunătăți continuu abilitățile modelului EV9 cu ajutorul tehnologiei Over the Air (OTA), în orice moment.

AMI MÉG ÉRDEKELHET