Cele mai gustoase 10 soiuri de măsline din lume!

Sfaturi ca să știi ce măsline să guști în următoarea vacanță și pe care să le aduci acasă!

Foto: Unsplash

Pe lângă zona mediteraneană, măslinii sunt specii originare și în anumite regiuni africane și asiatice, existând o mare varietate de utilizări, fie că este vorba de consum sau de folosire a uleiului presat. Măslinele sunt conservate în oțet, saramură sau ulei, iar culoarea lor depinde de stadiul de maturitate în care sunt recoltate. Niciun antreu bun nu este complet fără măsline, fie că este vorba de măslinele kalamata purpurii, de cerignola viu colorate sau de măslinele negre Thassos încrețite și uscate. Nu uita să încerci următoarele 10 tipuri de măsline în călătoriile tale!

​Grecia

Foto: Shutterstock

Kalamata

KALAMATA

Un soi purpuriu, migdalat, cărnos, cu boabe relativ mari, cultivat în mod tradițional în Peloponezia. Nu necesită pesticide sau altfel de tratamente, ceea ce îi asigură o calitate ridicată. Se recoltează manual la maturitate și nu prin scuturare, pentru a evita deteriorarea boabelor. De obicei, măslinele sunt puse în saramură cu oțet de vin roșu, ceea ce le conferă un gust și mai picant.

MĂSLINE VERZI HALKIDIKI

Halkidiki sunt măslinele grecești care au cel mai mult miez, cu o aromă puternică și o culoare verde spectaculoasă. Au o coajă strălucitoare, o pulpă fermă și o aromă delicată de fructe, fiind ușor amărui.

THROUMBA THASOS

Provine din insula grecească Thasos și este recoltată aproape neagră în timpul iernii. Acest soi nu poate fi numit unul frumos, având o boabă ușor zbârcită, încrețită și cu o coajă subțire. Însă după recoltare vine uscată în sare grunjoasă, ceea ce îi conferă o aromă foarte intensă și o textură moale.

Italia

Foto: Shutterstock

Cerignola

CERIGNOLA

Măslinele cerignola mari și suculente provin din provincia Puglia. Dacă vrei să te dai în spectacol cu un aperitiv frumos și gustos, să cumperi măsline cerignola în mai multe culori (verde aprins, roșu, violet și negru), care sunt acum disponibile în multe locuri și în variante diverse: cu sau fără sâmburi, murate sau umplute.

ASCOLANA DEL PICENO

Această măslină verde, rotundă, cu boabe mari, poate fi folosită la prepararea unor mâncăruri speciale. O găsim chiar în variante interesante, una dintre ele fiind versiunea sărată, aromată cu lămâie și fenicul. Și mai extravagantă, dar tot așa de gustoasă este versiunea marinată în coajă de lămâie, nucșoară și cuișoare și apoi prăjită într-o crustă din sos de parmezan și miere.

PICHOLINE

Aceste boabe mari, ferme și de culoare verde cresc în Provence și în Maroc, precum și pe Riviera italiană. Au o aromă distinctivă, blândă, motiv pentru care ar trebui degustate doar într-o saramură fină.

Spania

Foto: Shutterstock

ARBEQUINA

O măslină mică, rotundă, originară din orașul Arbeca și, deși este delicioasă murată, este de fapt sursa unora dintre cele mai bune uleiuri de măsline din lume. În afară de Spania, este cultivată și în Statele Unite.

ALOREÑA

Aceituna Aloreña de Málaga, obținută din boabele de Aloreña, este o măslină picantă, fermentată și sărată. Condimentele sale tradiționale (cimbru, fenicul, usturoi, piper) au făcut din ea o specialitate locală, așa că, dacă mergeți în Málaga, aceasta este măslina pe care trebuie să o încercați.

Alte regiuni

Foto: Unsplash

BELDI

Măslinele Beldi sau Belden au fost cultivate originar în Maroc – este un soi mic, nu foarte cărnos, dar cu o aromă bogată. Completează perfect salatele și mâncărurile picante.

ALFONSO

Cultivată în Chile, are o culoare purpurie frumoasă și strălucitoare și o aromă sărată și acrișoară, care se potrivește bine cu carne, jambon și salam. Fiind un soi rezistent, este ușor de cultivat fără chimicale.

AMI MÉG ÉRDEKELHET