Matcha: e verde, e japonez și e mai bun decât cafeaua

Matcha este un ceai verde special cultivat și prelucrat, care este apoi făcut pulbere.

Foto: Shutterstock


Primele semințe de ceai au fost aduse în Japonia pentru uz medicinal din China, pe timpul dinastiei Tang (618-907). Cunoscut doar preoților, nobililor și samurailor, beneficiile sale au fost păstrate mult timp ca secret bine păzit.

CE ÎL FACE VERDE?

Ceaiul verde folosit pentru a prepara matcha este cultivat în condiții speciale: este acoperit timp de o lună înainte de recoltare, astfel încât planta produce clorofilă pentru a compensa lipsa de lumină solară, transformându-l într-un verde smarald strălucitor.

CEL MAI SĂNĂTOS STIMULENT POSIBIL

Foto: Shutterstock

Matcha stimulează vigilența mentală și crește nivelul de energie timp de 8-10 ore. Aceasta din urmă se datorează taninurilor, care prelungesc efectele cofeinei. Aminoacidul teanină din ceai îndulcește "lovitura" bruscă a cofeinei, dar nu reduce vigilența, așa că este o modalitate mai blândă de a-ți stimula energia. Cu toate acestea, conținutul său de cofeină este mai mic decât cel al cafelei: o ceașcă medie de cafea conține 95 mg de cofeină, în timp ce matcha obținut din 2 g de pulbere conține 70 mg.

UN ADEVĂRAT SUPERALIMENT

Conținutul său de antioxidanți este de 137 de ori mai mare decât cel al ceaiului verde convențional și de 70 de ori mai mare decât cel al portocalelor. Iar polifenolii pe care îi conține ajută la stimularea metabolismului, la accelerarea arderii grăsimilor și la reducerea riscului de diabet, boli de inimă și cancer.

AL CINCILEA GUST

Fotó: Shutterstock

Pe lângă aroma sa "verde" de iarbă, matcha este, de asemenea, bogat în umami, a cincea aromă. Esențială în bucătăria orientală, aroma umami este asigurat în ceai de aminoacidul teanină.

NU E NUMAI DE BĂUT

Vestea bună este că îl poți amesteca și în prăjituri, creme, înghețată sau chiar în terci! Totuși, este important de știut că efectele sale benefice sunt mai puțin pronunțate în acest mod. Dacă îl bei sub formă de cafea cu lapte, de exemplu, este mai bine să îl prepari cu lapte vegetal, pentru că laptele de vacă afectează absorbția antioxidanților.

Foto: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET