Hétközben tágas egyterű, hétvégén teljes értékű kempingautó – mi ez?

Bemutatkozott a Mercedes-Benz Concept EQT Marco Polo.

Fotó: Daimler AG

Koncepcióváltozatként mutatta be a Mercedes-Benz a jövőre sorozatgyártásba kerülő kompakt elektromos kempingautóját.

A Mercedes-Benz EQT a márka legújabb elektromos kisáruszállítója, a furgon hosszított tengelytávú változatából pedig 2023-ban kempingverzió is készül. A német gyártó addig is egy szériaközeli tanulmányautóval mutatta meg, mire is számíthatunk a még fejlesztés alatt álló járműtől.

A Mercedes-Benz Concept EQT Marco Polo négy személy számára kínál kényelmes utazást és szállást.

Az egyszerűen felnyitható campertető alatt 197x197 cm-es fekvőhely található, míg a hátsó ülésrendszer átalakításával egy másik, 200x115 cm-es ágyat kapunk.

Fotó: Daimler AG

Az ablakok automatikus elsötétítés-funkciója gombnyomásra működik és szükségtelené teszi a függönyök alkalmazását. A csomagtartó teljes értékű kempingkonyhává alakítható főzőlappal, vízcsappal és -tartállyal, 16 literes hűtőszekrénnyel, elektromosan állítható magasságú asztallal és elegendő fiókkal és tárhellyel az összes felszerelésnek. A belső teret hangulatvilágítás teszi még kellemesebbé, ráadásul 7 USB-csatlakozó is található a kempingautóban, az egyik a tetőrészben.

Fotó: Daimler AG

A német gyártó mérnökei azokra is gondoltak, akik az elektromos hálózattól távol akarják használni az autót.

A campertetőre napelemeket lehet szerelni és a csomagtérben egy kiegészítő akkumulátor kapott helyett. Ez utóbbit nem csak a szolárpanelek láthatják el árammal, de kivehető és külön feltölthető bármilyen konnektorról. A csomagérbe tökéletesen passzoló kempingmodult két személy mintegy 5 perc alatt könnyen be- és kiszerelheti, így a jármű a hétköznapokban teljes értékű személyautóként használható.

Fotó: Daimler AG

A 2 méter alatt magasságnak köszönhetően pedig bármilyen mélygarázsba és autómosóba be tudunk állni vele. A meghajtásról 121 LE teljesítményű villanymotor gondoskodik, amelyhez 45 kWh kapacitású akkumulátortelep társul. Az alapmodellben ez 282 kilométeres hatótávolságot biztosít, ami a nagyobb tömeg miatt valószínűleg kevesebb lesz a kempingváltozat esetében. Gyorstöltőrendszeren 38 perc alatt lehet 10%-osról 80%-os töltöttségi szintre érni.

Mercedes-Benz ráadásul a hátsó modult külön is forgalomba hozza, így hétvégenként akár egy hagyományos, campertető nélküli EQT furgon is átalakítható kempingautóvá két személy számára.

Fotógaléria

Fotó: Daimler AG


Fotó: Daimler AG


Fotó: Daimler AG


Fotó: Daimler AG


Fotó: Daimler AG






AMI MÉG ÉRDEKELHET