Szórakoztatóbbá és informatívabbá válik az autós utazás a mesterséges intelligencia segítségével

Világújdonság a CES-en: a Volkswagen beépíti a ChatGPT-t járműveibe.

Fotó: Volkswagen

A világ vezető technológiai szakkiállításán, a Las Vegasban most zajló (január 9-12.) CES 2024-en mutatja be a Volkswagen az első olyan járműveit, amelyekbe a mesterséges intelligencián alapuló ChatGPT chatbotot integrálták.

A Volkswagen ügyfelei a jövőben a német autógyártó összes IDA hangasszisztenssel felszerelt modelljében állandó hozzáférést kapnak az egyre bővülő mesterséges intelligencia-adatbázishoz, így vezetés közben felolvassák nekik a keresett tartalmat.

Fotó: Volkswagen

Az új funkció alapja a német márka technológiai partnere, a Cerence Inc. által fejlesztett Cerence Chat Pro, amely lehetővé teszi a ChatGPT intelligens integrációját az autóba. Ennek köszönhetően a Volkswagen lesz az első tömeggyártó, amely a ChatGPT-t 2024 második negyedévétől kezdve számos sorozatgyártású járműben szériafelszereltségként kínálja majd. Az új chatbotot a legújabb generációs infotainment rendszerrel együtt a következő modellekben kínálják: ID.7 , ID.4, ID.5, ID.3, Tiguan, Passat, valamint az új Golf. A ChatGPT integrációja a Volkswagen IDA hangasszisztensének háttérrendszerébe számos új képességet kínál, amelyek messze túlmutatnak a korábbi hangvezérlésen. Az IDA így immár az infotainment rendszer, a navigáció és a légkondicionáló vezérlésére vagy általános ismereteket igénylő kérdések megválaszolására is használható.

Fotó: Volkswagen

A jövőben a mesterséges intelligencia egyre bővülő képességeinek részeként a jelenlegi szinten túlmutató kérdésekre is további információkkal fog válaszolni. Ez új előnyökkel járhat az autóút során: a technológia izgalmasabbá és érdekesebbé teheti az autóban folyó beszélgetést, kérdéseket tisztázhat, vagy éppen járműspecifikus információkat fogadhat – mindezt egyszerűen, anélkül, hogy a vezetőnek a kezét kellene használnia.

Vagyis a volán mögött ülő személy számára semmi sem változik.

Nincs szükség új fiók létrehozására, új alkalmazás telepítésére vagy a ChatGPT aktiválására: a hangalapú asszisztens a "Hello IDA" kimondásával vagy a kormánykeréken lévő gomb megnyomásával aktiválható. Az IDA automatikusan beállítja a prioritásokat, akár egy járműfunkciót kell végrehajtani, akár egy úti célt kell megkeresni, akár a hőmérsékletet kell beállítani.

Fotó: Volkswagen

Ha a kérést a Volkswagen rendszere nem tudja megválaszolni, akkor azt anonim módon továbbítja a mesterséges intelligenciának, és a sofőrnek az asszisztens válaszol a már ismerős hangon. A ChatGPT nem fér hozzá a jármű adataihoz; a kérdéseket és válaszokat azonnal törli, hogy a lehető legmagasabb szintű adatvédelmet biztosítsa. Ezt a Cerence Chat Pro segíti elő, amely számos forrást, köztük a ChatGPT-t is felhasználja, hogy az IDA pontos és releváns válaszokat adhasson szinte minden elképzelhető kérdésre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET