Reneszánszát éli a 3000 éves mexikói ital

Alkoholmentes, tápláló, egészséges és frissítő.

Fotó: Shutterstock

Immár nemcsak Mexikóban népszerű, hanem világszerte is kezdik felfedezni a maja időkből származó tascalatét.

A többnyire narancsos–vöröses színű tascalate vagy taxcalate őshazája a közép-amerikai ország legdélibb tagállamában, Chiapasban található, és jelenleg is ebben, a maja birodalom egykori területét lefedő régióban a legelterjedtebb. Vendéglőkben, piacokon vagy bevásárlóközpontokban egyaránt kapható.

Igencsak nagy múltra tekint vissza, hiszen több mint három évezrede közkedvelt alkoholmentes ital a régióban. Eredetileg rituális célokat szolgált, hiszen akkoriban az uralkodót köszöntötték vele a maják egyik vallási központjában, Palenque-ben – visszautasítása pedig akár komoly következményekkel is járhatott.

www.instagram.com

Punch on Instagram: "Tascalate—a 3,000-year-old Maya drink—is reimagined as a bright and earthy mezcal cocktail at Mexico City’s @tlecan. Originating from the southernmost Mexican state of Chiapas, the traditional drink is made from ground maíz, cacao, achiote and water. At the bar, which sources ingredients directly from Chiapas, the drink takes the form of a sour to complement its rich, mineral flavor and texture. Tap the link in our bio to go behind-the-scenes of this high-concept cocktail paying tribute to pre-Hispanic traditions. #drinkpunch ✍️: @ximenanbqk 📷: @andrewreiner"

Az utóbbi időben egyre inkább újra divatba jött a tascalate elkészítéséhez mindössze őrölt kukoricára, kakaóra és az achiote nevű, Latin-Amerikában őshonos fafajta magjára van szükség. A modernebb verziók emellett esetenként cukrot, fahéjat vagy egyenesen chilit is tartalmaznak, és akadnak olyanok is, akik víz helyett tejet kevernek az alapanyagokhoz. Hidegen és melegen is fogyasztható, ráadásul Chiapasban és környező tagállamokban az üzletek már instant tascalate-port is árusítanak.

Mindezeket a hozzávalókat, még az achiote-magokat is, már mifelénk is meg tudjuk vásárolni, így akár otthon is készíthetünk az egészséges mexikói finomságot.

A tascalate ugyanis tápanyagokban kifejezetten gazdag ital, Mexikóban (ennek) is köszönheti népszerűségét.
AMI MÉG ÉRDEKELHET