Cum se ia micul dejun în lume? 7 țări, 7 curiozități!

Unde putem lua cel mai delicios mic dejun în timpul călătoriei?

Foto: Pixabay

Întreaga omenire pare să fie de acord că e nevoie de multă energie pentru a începe bine ziua. Dar ce înseamnă pentru diferitele popoare un mic dejun delicios și consistent?

TUNISIA – SUPĂ DE NĂUT 

Foto: Shutterstock

Lablabi

Supa tunisiană lablabi este o tocană de legume condimentată, suculentă, cu un ou prăjit în mijloc. Supa sărată este uneori îngroșată cu bucăți de pâine și aromată cu suc de lămâie și iaurt proaspăt. Noi am considera-o mâncare pentru prânz, la ei este un simplu mic dejun.

PORTUGALIA – CAFEA CU MULT LAPTE ȘI PRĂJITURI

Foto: Unsplash

Pasteis de nata

La portughezi este foarte popular uma mei de leite, un amestec de 50-50% cafea și lapte, sau um galao, format din mult lapte și o înghițitură de cafea, lângă care de obicei se consumă pâine prăjită sau fursecuri. Cafenelele portugheze oferă cel puțin 40 de tipuri de prăjituri într-un singur loc. Pasteis de nata este o mâncare națională: coșuleț de foietaj cu cremă cu ouă și vanilie care merge la fix cu cafeaua.

BRAZILIA – PRĂJITURI CU BRÂNZĂ ȘI PORUMB 

Foto: Shutterstock

Pao de queijo

Brazilienii beau mai multe cafele (tari) pe zi, dar prima din ziua respectivă este un ritual: se așază într-un bar și își beau cafeaua dintr-un pahar de sticlă. În plus, ei mănâncă pao de queijo, adică pufuleți de brânză făcuți din multă brânză și făină de tapioca. Dacă vor ceva dulce lângă cafea, aleg bolo de fuba, o pâine de porumb cu cocos ras, lapte condensat și chiar brânză rasă.

MAROC – PLĂCINTE ÎN TOATE FORMELE

Foto: Shutterstock

Semolina

Pâinea, respectiv plăcinta marocană semolina bazată pe griș se găsește peste tot și se consumă de obicei dulce, cu miere, însoțită de un ceai cald de mentă. Există și o plăcintă numită baghrir, care amintește de clătite, pe care se toarnă miere și unt, fiind consumată tot împreună cu ceai de mentă.

ISLANDA – TERCI UNIC 

Foto: Shutterstock

Terciul islandezilor se numește hafragrauturt: ovăzul este presărat cu stafide, semințe și zahăr, și devine mai cremos cu skyr. Acesta din urmă este un produs lactat dens, asemănător iaurtului, care în textură amintește mai mult de crema de brânză, având un gust acru.

JAPONIA – CÂTE PUȚIN DIN TOATE

Foto: Shutterstock

Tamagoyaki

Japonezii merg la sigur și mănâncă puțin din toate: un bol cu supă miso, legume murate, puțin pește, puțin orez și uneori chiar tamagoyaki, care este o omletă rulată. Desigur, ceaiul verde se consumă lângă orice, dar numai gol, de dragul gustului.

ETIOPIA – BOMBĂ DE CALORII

Foto: Shutterstock

Genfo

Genfo-ul sărat este cel mai popular terci din Etiopia, amestecat pe foc din făină de orz și apă până capătă o textură cremoasă, asemănătoare budincii. Terciul se întinde apoi pe o farfurie și în adâncitura formată în mijloc se toarnă un amestec de condimente cu unt topit ghee. (Berbere este amestecul de condimente tipic etiopian, care constă din chili, coriandru, ceapă, ghimbir și multe alte ierburi). La final, mâncarea deja concentrată devine și mai bogată cu puțin iaurt natural.

AMI MÉG ÉRDEKELHET