Miért más színűek az útlevelek?

Jelentősége van az útlevelek négy standard színének, plusz léteznek hihetetlen árnyalatok is. De miért is fontos, hogy a nemzetek színnel különböztessék meg a saját úti okmányukat?


Fotó: Getty Images

Bár az útlevél színeire vonatkozóan nincsenek szigorú nemzetközi irányelvek, az országok általában olyan színeket választanak, amelyekkel tisztelegnek kultúrájuk, politikájuk vagy vallásuk előtt.

Melyik szín mit jelent?

  • Az iszlám országok gyakran használnak zöld útlevélborítókat, mert vallásukban fontos ez a szín: a Koránban is többször felbukkan a zöld, és minden egyes esetben a természet bőkezűségével, a szerencsével, a sikerrel, valamiféle pozitív ígérettel kapcsolódik össze.
  • Az Európai Unió tagjai viszont bordó színű útleveleket használnak, csakúgy, mint az EU-hoz csatlakozni kívánó országok, például Törökország.
  • Az Egyesült Államok gyakran váltott színt: a 20. század második felében a bézs, a zöld és a különféle vörösek között válogattak, majd 1976-ban végül megállapodtak a sötétkéknél. Hogy miért épp kék? Mert az amerikai zászlóban is szerepel ez a szín.
  • Számos karibi és dél-amerikai ország, köztük Brazília, Argentína és Uruguay állampolgárai is kék útlevelet használnak.

Fotó: Getty Images

Bizonyos szervezetek tagjai külön útlevelet kapnak, vagyis nem az állampolgárságuk szabja meg, hogy milyen árnyalatút használhatnak. Az Interpol (Nemzetközi Rendőrség Szervezet) például fekete úti okmányokkal látja el tagjait, míg az ENSZ útlevél békés kékje megegyezik a békefenntartó erők sisakjainak színével.

Több oka is van, hogy az útlevelek kialakításánál miért a sötétebb színeket részesítik előnyben: ezeken a szennyeződések kevésbé látszanak meg, szép kontrasztot adnak az arany címerrel és hivatalosabbnak tűnnek. Persze ebben is vannak kivételek: ha például egy svéd állampolgár elveszti az útlevelét, akkor az állam azonnal küld neki egy sürgősségi útlevelet, ami pink színű.

AMI MÉG ÉRDEKELHET